Μ. Βορίδης: Η θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής

Μ. Βορίδης: Η θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «ασυνέπειας» της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

«Έρχεστε με θράσος να μας εγκαλείτε σήμερα για ασυνέπεια; Είχαμε πει καθαρά προεκλογικά ότι θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες αυτής της Συμφωνίας συνδέοντας την πορεία Σκοπίων στην Ευρώπη με άμβλυνση αυτών συνεπειών. Αυτά είχαμε πει προεκλογικά και γι' αυτό μας ψήφισε ο λαός», τόνισε ο κ. Βορίδης. Θέλετε να συνέλθετε και να πάμε παρακάτω;», αναρωτήθηκε σχετικά.

Την απάντηση του κ. Βορίδη προκάλεσε η παρέμβαση που έκανε μετά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος. «Άλλα έλεγε ο κ. Βορίδης όταν ήμασταν μαζί για Μακεδονία. Θα υπογράψετε την Προανακριτική για Κοτζιά κ. Βορίδη εσείς προσωπικά αφού αγαπάτε τη Μακεδονία. Δεν ζητάς ανοχή σε μια επαίσχυντη Συμφωνία, τα αλλάζεις. Άρα ή θα την αλλάξετε ή θα πάτε σπίτι σας», είπε για να του υπενθυμίσει ο γαλάζιος υπουργός ότι καταψήφισε τη Συμφωνία.

«Το ίδιο έκανε και η ΝΔ. Κι επειδή ξέρω καλά νομικά ξέρω τι σημαίνει και η εσχάτη προδοσία. Όχι σε εμένα αυτά λοιπόν να ξαναδιαβάσετε. Η στάση ΝΔ για Συμφωνία ήταν ξεκάθαρη από την αρχή έως το τέλος», τόνισε ο υπουργός λαμβάνοντας το λόγο.

Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα εξήγησε ότι ουδέποτε η ΝΔ υποσχέθηκε ότι θα τα μειώσει από την πρώτη ημέρα. «Είπαμε εμείς ποτέ ότι θα ακολουθήσουμε τη δική σας Βαρουφάκειο πολιτική διαπραγμάτευσης, ότι θα πάμε πρώτη μέρα να το βάλουμε στο τραπέζι και να φέρουμε τη μείωση αμέσως», είπε ο κ. Βορίδης, εξηγώντας ότι στόχος της ΝΔ είναι να γίνουν εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις. «Είπαμε προεκλογικά να χτιστεί η αξιοπιστία και με αυτό το όπλο θα διαπραγματευτούμε τη μείωση πλεονασμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις υποσχέσεις που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν έκανε τίποτα για 4,5 χρόνια, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Δεν σας άρεσε χθες η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είπαμε. Γιατί, για φαντάσου να έχεις εκλεγεί με ατζέντα την κατάργηση ΕΝΦΙΑ να μην έχεις κάνει τίποτα 4,5 χρόνια και να έρχεται ο πρωθυπουργός την 1ημέρα και να εξαγγέλλει μείωση ΕΝΦΙΑ. Πώς το έλεγε ο κ. Τσίπρας; Θα σας φέρνουμε να τα ψηφίζετε ένα - ένα; Ε αυτό θα κάνουμε κι εμείς».