Μ. Βέμπερ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων του ελληνικού προγράμματος 

Μ. Βέμπερ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων του ελληνικού προγράμματος 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μία είδηση έκρυβε η κοινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υποψήφιο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος πιθανότατα θα εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ελληνικό πρόγραμμα. 

«Μελλοντικά πρέπει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση της χώρας ασχοληθεί με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Τότε θα μιλήσουμε ξανά για τους στόχους του προγράμματος. Τώρα προέχει το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Βέμπερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κλειδί για την μείωση των πλεονασμάτων είναι η στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση της χώρας.

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους εταίρους. Η Ελλάδα έναν χρόνο μετά τις εκλογές θα είναι πολύ διαφορετική. Τότε είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα είναι ανοιχτή για να συζητήσουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τους τρόπους που μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έχει κρύψει την πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί το ύψος των πλεονασμάτων.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ εκτόξευσε «δηλητηριώδη» βέλη προς την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε ειλικρινή προεκλογική καμπάνια. Είπε ψέμματα και έδωσε υποσχέσεις που δεν υλοποίησε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την στάση που κρατά απέναντι στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας  πρέπει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα. Για παράδειγμα γιατί “παγώνει” τα ευρωπαϊκά ψηφίσματα εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο», τόνισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ιδιαίτερα οξύς για το συγκεκριμένο θέμα ήταν και ο πρόεδρος της ΝΔ. «Τί είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον κ. Μαδούρο; Πώς είναι δυνατόν μία χώρα που έχει υποστεί τα δεινά της δικτατορίας να μην συντάσσεται με την υπόλοιπη Ευρώπη; Ντροπιάζει τη χώρα μας η στάση αυτή του πρωθυπουργού. Περιμένω επιτέλους να απαντήσει ο ίδιος, ίσως έχει τους δικούς του λόγους για αυτό», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.