Μ. Βαρβιτσιώτης: Ζητούμε καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης από την ΕΕ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ζητούμε καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης από την ΕΕ

«Από την Ευρώπη, αυτό που προσδοκούμε είναι μία ισχυρή πολιτική δήλωση. Και η ισχυρή πολιτική δήλωση θα έχει να κάνει με τη σταθερότητα στη λεκάνη της Μεσογείου...Βεβαίως, αυτό το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε, είναι μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του του RealFM ανέφερε επίσης ότι μια ισχυρή πολιτική δήλωση εκ μέρους της Ευρώπης θα σχετίζεται και με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις, οι οποίες πυροδοτούν εντάσεις και συγκρούσεις, έστω κι αν αυτές είναι στο διπλωματικό επίπεδο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα προετοιμάσει τα συμπεράσματα εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης «Πάμε με μία σκληρή ατζέντα να θέσουμε όλο αυτό το πλαίσιο και να ενημερώσουμε τους εταίρους μας για το τι συμβαίνει, αλλά ακόμα περισσότερο να ζητήσουμε να υπάρχει μια ομόφωνη θέση και καταδίκη. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα, περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή από όλους τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, να επικυρώσουν αυτήν την φρασεολογία,  αυτή τη δήλωση και να την κάνουν κομμάτι των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει να στρατιωτικοποιήσουμε την οποιαδήποτε διπλωματική κρίση με την Τουρκία» και ότι «κανέναν από τους δύο δεν ευνοεί το οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο» γιατί, όπως εξήγησε, η Τουρκία θα απομονωθεί πλήρως από τον ευρωπαϊκό περίγυρό της, και ότι η στρατιωτικοποίηση των διπλωματικών κρίσεων μας έχει διδάξει ιστορικά ότι δεν έγινε πάντοτε με τους καλύτερους όρους.