Μ. Βαρβιτσιώτης: Θα συζητήσουμε το θέμα «Τουρκία» αλλά όχι με τους όρους της

Μ. Βαρβιτσιώτης: Θα συζητήσουμε το θέμα «Τουρκία» αλλά όχι με τους όρους της

Η Τουρκία θέλει να αλλάξει το παιχνίδι και να μεταβληθεί από μια περιφερειακή δύναμη σε δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας, δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός αυτό». 

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο κ. Βερβιτσιώτης τόνισε πως η Τουρκία το κάνει αυτό με την άσκηση πολλαπλών πιέσεων σε όλα τα πεδία,και με στρατιωτικά μέσα. «Είναι από τις λίγες δυνάμεις που διεκδικούν την παρουσία τους στον παγκόσμιο χώρο με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε.

Με αφορμή την Αγία Σοφία ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «βλέπω ένα διεθνές κύμα αντίδρασης απέναντι σε αυτήν τη διαφαινόμενη απόφαση».

«Όπως εξελίσσονται τα πράγματα», πρόσθεσε, «δεν είναι μία απόφαση την οποία θα λάβουν οι δικαστές αλλά μία πολιτική απόφαση την οποία θα κληθεί να λάβει κάποια στιγμή ο κ. Ερντογάν».

«Η Αγια Σοφιά είναι ένα ακόμα θέμα σε μία ατζέντα, την οποία θα ήθελε να δει και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα με τις Βρυξέλλες τις οποίες τις εκβιάζει. Μην ξεχνάτε ότι η πίεση στον Έβρο ήταν πίεση στο ελληνικό έδαφος, πίεση στο να δούμε πόσο αντέχουν οι Έλληνες και εκεί τους προκαλέσαμε έκπληξη με τον τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τόνισε ακόμη πως «δεν μπορούμε να καθόμαστε ψύχραιμοι και απαθείς στη γωνιά μας και να λέμε "δεν πειράζει, είναι δεδομένο ότι θα το κάνει αυτό η Τουρκία, ας μην αντιδράσουμε." Αυτή είναι μία λογική πολύ μακριά από τη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Η Ελλάδα ανεβάζει το κόστος για την Τουρκία σε κάθε απόφαση που παίρνει», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας ως «game changer» τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Ελλάδα στον Έβρο.

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι στη διεθνή διαπραγματευτική της διάθεση έχει μπει το θέμα των εξοπλισμών της, τα ενεργειακά, το θέμα της παρουσίας της στη Συρία, το θέμα της παρουσίας της στη Λιβύη, την βαλκανική της επιρροή, το θέμα των επενδύσεων.