Μ. Βαρβιτσιώτης: Λάθος η διμεροποίηση του προσφυγικού με την Τουρκία

Μ. Βαρβιτσιώτης: Λάθος η διμεροποίηση του προσφυγικού με την Τουρκία

«Το προσφυγικό το συζητάμε σε όλες μας τις επαφές γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν αποτελεί μέρος των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, αλλά η διαχείριση του αποτελεί ένα πρόβλημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας» ανέφερε μεταξύ άλλων σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8 ανέφερε ότι «Ο κ. Ερντογάν κάθε φορά που λέει ''θα πλημμυρίσω με πρόσφυγες'', δεν λέει ''θα πλημμυρίσω την Ελλάδα με πρόσφυγες'', απευθύνεται προς την Ευρώπη και τις Βρυξέλλες και λέει ''θα πλημμυρίσω την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες''».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την άποψη ότι «Θα είναι λάθος να ''τσιμπάμε'' σε αυτή τη λογική του να διμεροποιήσουμε αυτό το πρόβλημα, έχουμε αρκετά προβλήματα με την Τουρκία και αυτό το θέμα δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό είναι θέμα ευρω-τουρκικό. Βεβαίως, υφιστάμεθα εμείς το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών όμως η οποιαδήποτε διμεροποίηση ουσιαστικά θα το έβγαζε από την ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Εξάλλου, σε μια άλλη πτυχή του μεταναστευτικού - προσφυγικού, που αφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή την έλλειψη αυτής, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τις χώρες του Βίσεγκραντ υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Εμείς έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μία άλλη πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τους μιλούσε, έλεγε ''διαφωνώ μαζί σας και δεν σας μιλάω'', εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική η οποία είναι προβληματική στη φύση της».

Τέλος, σχολιάζοντας τις επαναλαμβανόμενες αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τουρκική μειονότητα στην Θράκη, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «αυτό είναι μία ανιστόρητη προσέγγιση η οποία δεν εμπίπτει στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών».