M. Akinci: Να μην τα θέλουν όλα δικά τους οι Ελληνοκύπριοι

M. Akinci: Να μην τα θέλουν όλα δικά τους οι Ελληνοκύπριοι

«Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων και να εγκαταλείψουν τον μαξιμαλισμό», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Mustafa Akinci.

Είπε ακόμα ότι πρέπει να φανεί ότι μπορεί να αλλάξει η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς και να υπάρξει η ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που ζήσαμε στο Κραν Μοντανά».

Ο κ. Akinci ανέφερε ότι δεν έχει απορρίψει συνάντηση με τον κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, αλλά «εάν δεν υπάρξει μια αλλαγή στην στάση των Ελληνοκυπρίων, δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια διαδικασία που θα τελειώσει πριν καν αρχίσει».

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Akinci, μετά την συνάντηση του με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, σημείωσε ότι ο κ. Mitchell «τον άκουσε με προσοχή» και πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών θα συνεχιστεί και «φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες, αυτό το ενδιαφέρον θα αυξηθεί».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε για μια κατάσταση σήμερα, που απειλεί την γαλήνη στη θάλασσα. Πρόσθεσε όμως ότι «είναι εφικτό να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας, τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, όσο και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στη ανατολική Μεσόγειο».

Υποστήριξε ότι ο πιο πρακτικός, σύντομος και φτηνός τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ μαζί, προς την Ευρώπη, είναι μέσω της Τουρκίας και πως «ο αγωγός μέσω της νότιας Κύπρου στην Κρήτη, την Ελλάδα και την Ιταλία είναι πολύ πιο ακριβός, χρονοβόρος και περνά από βαθιά νερά». Επίσης, ανέφερε πως «ηλεκτρικό καλώδιο μπορεί να συνδέσει την Κύπρο με την Μέση Ανατολή και μέσω της Τουρκίας με την Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ