Λιγοστεύει το πολιτικό «κεφάλαιο» Τσίπρα, καθοριστικές οι επόμενες εβδομάδες

Λιγοστεύει το πολιτικό «κεφάλαιο» Τσίπρα, καθοριστικές οι επόμενες εβδομάδες

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δε χρειάζεται να παρακολουθείς στενά την πολιτική σκηνή της χώρας για να αντιληφθείς ότι οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό συνασπισμό συνολικά. 

Μία σειρά λάθος χειρισμών αλλά και κακές εκτιμήσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως το Σκοπιανό προκάλεσαν μεγάλες αναταράξεις στο κυβερνητικό οικοδόμημα, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Μπορεί ο κ. Τσίπρας επισήμως να ξεκαθαρίζει ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2019, όμως με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα δύσκολα κανείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το τί πραγματικά θα συμβεί. 

Με νωπή ακόμα την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που εκτιμούν ότι οι εκλογές, αργά ή γρήγορα, αποτελούν την μοναδική οδό για τον κ. Τσίπρα, από την στιγμή που το σχοινί που ενώνει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους δείχνει να είναι έτοιμο να κοπεί.  Υπάρχουν ασφαλώς και εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι ο πολιτικός της χρόνος ολοκληρώνεται, θα προσπαθήσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο.

Σε κάθε περίπτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρούν υλοποιώντας το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στην Κορινθία, την Πέμπτη στα Χανιά και το Σάββατο βρίσκεται σε Κεφαλλονιά και Πύλο, δίνοντας το σύνθημα για φουλ επίθεση. Ανάλογη δραστηριότητα θα έχει και τις ερχόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλύουν διαρκώς τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης και θεωρούν ότι όποτε και αν στηθούν κάλπες, τα κλειδιά που θα οδηγήσουν την ΝΔ  έχουν ήδη βρεθεί: 

-Το πρώτο είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερέχει σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πέρα από την απόσταση που τον χωρίζει από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ.Μητσοτάκης είναι μπροστά και στα ερωτήματα για την άσκηση διαφόρων τομέων της κυβέρνησης. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί σε αυτή την κατεύθυνση και η δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΪ. 

-Το δεύτερο είναι η ξεκάθαρη φθορά του Αλέξη Τσίπρα ως πρόσωπο. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη χειρότερη του  φάση σε δημοσκοπικό επίπεδο, με τη φαρέτρα του να αδειάζει πλέον σε καθημερινή βάση εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, αφού δύο μεγάλα επικοινωνιακά αφηγήματα και ένα δραματικό περιστατικό επιδείνωσαν την κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου: 

-«Καθαρή έξοδος» από το μνημόνια δεν υπάρχει, όπως αποδεικνύεται και από τα όσα έγιναν στο χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα,

- Η συμφωνία των Πρεσπών έχει πολύ μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στους πολίτες από ότι είχε αρχικά υπολογίσει το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός παρότι αρχικά ανακίνησε το όλο ζήτημα με τη γειτονική χώρα με στόχο και τη δημιουργία ρήγματος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,τελικά κατάφερε να προκαλέσει την μεγαλύτερη ενδοκυβερνητική κρίση από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. 

-Η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Ένα τραγικό γεγονός που “χτύπησε” τον πυρήνα της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Όλα τα παραπάνω έχουν ευθεία αναφορά στον πρωθυπουργό, μειώνοντας κατά πολύ το πολιτικό του κεφάλαιο, ολόκληρο το τελευταίο διάστημα.

-Τρίτο κλειδί αποτελεί η παγιωμένη άποψη στους πολίτες, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες κοινής γνώμης, για πολιτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας. Τα σχετικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων και κυρίως η απόσταση στην παράσταση νίκης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, στοιχείο που αποτυπώνει την εικόνα που έχει αποκομίσει ο μέσος ψηφοφόρος.