Β. Κικίλιας: Λάβαμε νωρίς τα μέτρα - Μας δικαιώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Λάβαμε νωρίς τα μέτρα - Μας δικαιώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται να αποδίδει καρπούς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Euronews ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «ο τρόπος που κινείται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι υποδειγματικός», ενώ αναφέρθηκε και στην κατά 60% αύξηση των ΜΕΘ σε διάστημα μόλις ενός μήνα. 

«Λάβαμε νωρίς τα μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και μέχρι στιγμής τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δικαιώνουν. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ισχυρά εθνικά συστήματα υγείας, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να δέχονται τεράστια πίεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. 

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% ανά την επικράτεια, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ταυτόχρονα κατόρθωσε να αυξήσει κατά πολύ τις αναγκαίες ποσότητες Μέσων Ατομικής Προστασίας για τα νοσοκομεία, ώστε να επαρκώς εφοδιασμένοι όλοι οι επαγγελματίες της υγείας που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης, υπό συνθήκες ενός ιδιότυπου «παγκοσμίου πολέμου».

Όπως ανέφερε, «δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά το κάναμε, στέλνοντας ειδικά ναυλωμένες πτήσεις στην Κίνα, για να μεταφέρουν τις αναγκαίες ποσότητες στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα πάνω στο ζήτημα αυτό», προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή έχουμε προσλάβει πάνω από 2.000 επαγγελματίες υγείας, είμαστε έτοιμοι να προσλάβουμε άλλους 2.000, υπερβαίνοντας τους 4.000 που θα ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αναφορικά με τη διαχείριση στις δομές προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Κικίλιας είπε πως «όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια διπλή κρίση, τόσο στον Έβρο με την πίεση που δέχεται  στα σύνορά της, όσο και απέναντι στον κορονοϊό. Σε όλα τα camps που υπάρχουν μετανάστες, τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, προστατεύοντας την Δημόσια Υγεία».