Λ. Μενδώνη: Στόχος μας η αυτοχρηματοδότηση των δράσεων του πολιτισμού

Λ. Μενδώνη: Στόχος μας η αυτοχρηματοδότηση των δράσεων του πολιτισμού

Για περίοδο «αγρανάπαυσης» στον χώρο του Πολιτισμού την τελευταία πενταετία έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην ομιλία της επί του προϋπολογισμού 2020, στην ολομέλεια της Βουλής. 

Η κα Μενδώνη επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για ιδιαίτερα χαμηλά απορρόφησης του ΕΣΠΑ (10%) και σημείωσε ότι, σε μια προσπάθεια ανατροπής αυτής της κατάστασης, και σε συνεργασία με τις περιφέρειες «κάνουμε συστηματικό πρόγραμμα ένταξης νέων έργων και συμπληρωματικών χρηματοδοτήσεων». Όπως είπε το σχετικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο.

Αναφερόμενη στις μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, είπε ότι η πολιτιστική κληρονομιά «εργαλειοποιήθηκε» από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σε μεγάλα έργα όπως αυτά της ΕΥΔΑΠ στην ανατολική Αττική, βάλτωναν λόγω της μη συνεννόησης του ΥΠΠΟ με την εταιρεία και την περιφέρεια. Τα έργα αυτά έχουν ήδη απεμπλακεί και έχουν υπογραφεί τα σχετικά μνημόνια, είπε η κα Μενδώνη.

Για το Ταμείο Αρχαιολογικών πόρων, και τα «κλειστά αναψυκτήρια» είπε ότι την επόμενη Τετάρτη (17/12) το αναπτυξιακό πλάνο των αναψυκτηρίων θα εγκριθεί από το ΚΑΣ και έως τη νέα τουριστική περίοδο θα έχουν ανοίξει, ώστε να αποφέρουν έσοδα στον Πολιτισμό. Αλλά και για τα πωλητήρια είπε ότι ήταν «νεκρά» και ότι στις αρχές του 2020, θα έλθει ρύθμιση «ώστε να γεμίσουν προϊόντα».

Για την Πινακοθήκη είπε ότι όποιος περνά βλέπει την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το έργο, που ήταν χωρίς συντονισμό και εξασφαλισμένους πόρους. Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, το έργο θα εγκαινιαστεί στις 25/3/2021.

Ως το τέλος του έτους αναμένει επίσης η κα Μενδώνη να υπάρξει - με χορηγία - ανάδοχος για την οριστική μελέτη του θερινού ανακτόρου στη Δεκέλεια (Τατόι). Σημειώνοντας την ανάγκη συμπλήρωσης του προϋπολογισμού του υπουργείου με χορηγίες, είπε ότι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και όσοι τις αρνούνται διακατέχονται από ιδεοληψία. Με χορηγία του ιδρύματος Ωνάση, συμπλήρωσε, ανατίθεται το έργο του ανελκυστήρα της Ακρόπολης ώστε να εξυπηρετήσει επισκέπτες τη νέα περίοδο.

Όσο για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είπε ότι χάρις στη χορηγία του Ιδρύματος «Νιάρχος» έως το τέλος Ιανουαρίου 2020, παραδίδεται η μελέτη σκοπιμότητας δημιουργίας του υπερτοπικού πόλου πέριξ του μουσείου.

Κλείνοντας, η κα Μενδώνη παρατήρησε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη ούτε για τα 2500 χρόνια από τη Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες ούτε για τα 200 χρόνια από το 1821. Και τα δύο, βεβαίωσε η υπουργός είναι σε τροχιά ανάπτυξης και ότι αύριο παρουσιάζεται το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ και της σχετικής επιτροπής και του υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος μας, είπε η κα Μενδώνη είπε είναι η αυτοχρηματοδότηση των δράσεων του πολιτισμού και κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό διότι «είναι στον σωστό αναπτυξιακό δρόμο».