Ο Ερντογάν θέλει να επιστρέψει την Αγία Σοφία στον 15ο αιώνα
Λ. Μενδώνη

Ο Ερντογάν θέλει να επιστρέψει την Αγία Σοφία στον 15ο αιώνα

Την ανάγκη να παραμείνει Μουσείο η Αγία Σοφία, τόνισε η Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι «σήμερα με τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις αυτές που προέβη ο Ερντογάν, η επιθυμία του είναι να επιστρέψει το μνημείο στις συνθήκες του 15ου αιώνα».

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «η Αγία Σοφία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο, ένα μνημείο το οποίο την εποχή την οποία γίνεται, του Ιουστινιανού, κατάφερε, χάρις στους αρχιτέκτονές της, να φτιάξει με μοναδικό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, αλλά και να πρωτοτυπήσει ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά τον τρούλο και τη στήριξή του».

«Αυτό λοιπόν το μοναδικό μνημείο το οποίο με το σοφό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ αποδεσμεύτηκε από όλες τις δεσμεύσεις που είχε ως θρησκευτικό μνημείο το 1934 και χαρακτηρίστηκε ως μουσείο», ανέφερε η κα Μενδώνη, φαίνεται πως διάθεση του Τ. Ερντογάν είναι να το μεταφέρει στις συνθήκες του 15ου αιώνα. 

Στην πραγματικότητα, τόνισε η κα Μενδώνη, «με αυτό που συμβαίνει απομειώνεται η παγκόσμια ακτινοβολία και η οικουμενική αξία αυτού του απολύτως μοναδικού μνημείου». 

Εμείς «αντιδράσαμε αμέσως και ενημέρωσα μετά κράτη-μέλη της UNESCO για ποιο λόγο δεν πρέπει να γίνει ισλαμικό τέμενος ή, αν θέλετε, δεν πρέπει να επανέλθει σε καθεστώς θρησκευτικό η Αγία Σοφία και πρέπει να μείνει μουσείο. Και το κάναμε αυτό διότι εδώ η Τουρκία φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται ή τέλος πάντων αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO, καθώς η Αγία Σοφία είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», συμπλήρωσε η κα Μενδώνη.

Παράλληλα, τόνισε πως «για να αλλάξει το status της θα πρέπει να υπάρξει απόφαση στη Διακυβερνητική της UNESCO. Η Διακυβερνητική ήταν προγραμματισμένη για να γίνει αυτές τις ημέρες που μιλάμε. Δεν έγινε εξαιτίας της πανδημίας».

«Υπάρχει η απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού να μην γίνει καμία τέτοια σύναξη μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβρη. Αυτή τη στιγμή λοιπόν παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα. Θέλω να πιστεύω ότι το ανώτερο δικαστήριο της Τουρκίας θα αρθεί πάνω από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις πολιτικές επιδιώξεις», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη.