Λ. Μενδώνη: Δεν θα επεκταθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Πολυτεχνείο

Λ. Μενδώνη: Δεν θα επεκταθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Πολυτεχνείο

«Καμία στιγμή δεν ειπώθηκε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να επεκταθεί στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» τόνισε σε συνέντευξή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ξεκαθαρίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι δύο ιστορικοί οργανισμοί να συλλειτουργήσουν δημιουργώντας έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. «Υπ'' αυτήν την έννοια, ενοποιούνται», συμπλήρωσε.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Μενδώνη ανέφερε πω η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένει στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς παράγει υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό. «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους αναγκαίους χώρους προκειμένου να προχωρήσει στη σωστή έκθεση των Συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Άλλωστε αυτό το έχω πει ήδη από το 2014.

Όσον αφορά την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, η υπουργός ανέφερε πως «οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ξεκινούν αμέσως τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των κατατεθειμένων προ τριετίας μελετών, τις οποίες είχε εκπονήσει ο Σύλλογος των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου».

Υπενθύμισε ότι αντίστοιχα πολιτιστικά και ιστορικά σύνολα υπάρχουν σε πολλές χώρες. «Το πρώην βασιλικό κτήμα αποτελεί ένα μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί με τρόπο πρότυπο, που να εξασφαλίζει διαχειριστική αυτοτέλεια και επάρκεια πόρων», τόνισε η κα Μενδώνη, για να προσθέσει: «Και αυτό μπορεί να γίνει εφ'' όσον αναπτυχθούν συνέργειες του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Να αποδοθούν εκείνες οι πολιτιστικές χρήσεις που θα μετατρέψουν το Κτήμα σε πόλο έλξης επισκεπτών, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα σύνολα».