Λ. Μενδώνη: Fake news τα περί λογοκρισίας στο υπουργείο Πολιτισμού

Λ. Μενδώνη: Fake news τα περί λογοκρισίας στο υπουργείο Πολιτισμού

Ως Fake News χαρακτήρισε η Υπουργός Πολιτισμού αναφορές των τελευταίων ημερών ότι όλες οι δημόσιες ανακοινώσεις δημόσιες του Υπουργείου θα πρέπει να έχουν την έγκριση της ειδικής συμβούλου επικοινωνίας που έχει επιλέξει. «Ολο αυτό το πράγμα είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό κι αν είναι fake news», τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα η κ. Μενδώνης υπερασπίστηκε την εγκύκλιο που έστειλε ο γενικός γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου στις γενικές διευθύνσεις Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Μνημείων.

«Προκειμένου να υπάρξει η σωστή και στοχευμένη προβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και κυρίως των ευρημάτων, των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, αυτό το οποίο ζήτησε ο γενικός γραμματέας να γίνεται είναι, να ενημερώνεται από τους κατά τόπους ανασκαφείς και υπευθύνους η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να ενημερώνεται γραπτά και αυτό το γραπτό να στέλνεται στο Γραφείο Τύπου, προκειμένου να υπάρχει κατ'αρχήν έγκυρη και σωστή ενημέρωση. Αυτό ζήτησε. Το αυτονόητο δηλαδή. Ποια λογοκρισία; Να λογοκρίνει κανείς εάν ένα αγγείο είναι κλασικό ή ελληνιστικό;» ανέφερε χαρακτηριστικά

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για δημοσίευμα της ΕφΣυν σύμφωνα με το οποίο ότι από εδώ και στο εξής όλες οι ανακοινώσεις δημόσιες, ακόμα και στο Facebook, θα πρέπει να έχουν την έγκριση της ειδικής συμβούλου επικοινωνίας που έχετε επιλέξει, η κ. Μενδώνη επεσήμανε με νόημα: «Κατ' αρχήν, όλο αυτό το πράγμα είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό κι αν είναι fake news. Διότι το Γραφείο Τύπου δεν έχει καμία σχέση με τη σύμβουλο επικοινωνίας. Η σύμβουλος επικοινωνίας είναι σύμβουλος επικοινωνίας της Υπουργού Πολιτισμού και δεν έχει καμία σχέση με το Γραφείο Τύπου».

Η υπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στα παράπονα διαπιστευμένων δημοσιογράφων προς το γραφείο Τύπου λέγοντας: «Δεν ξέρω πόσο λάθος έκαναν οι συνάδελφοί σας όταν διαμαρτυρήθηκαν δριμύτατα στο Υπουργείο Πολιτισμού γιατί σημαντικά ευρήματα ανακοινώνονται από τον υπεύθυνο ενός Μουσείου ή ενός αρχαιολογικού χώρου στο Facebook. Είναι προσωπικό μας θέμα ένα εύρημα; Ένα εύρημα ανήκει στον ελληνικό λαό. Ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι δυνατόν να ανακοινώνεται επιλεκτικά μέσω Facebook; Είναι δυνατόν, σημαντικά ευρήματα να τα λέμε σε έναν γνωστό μας δημοσιογράφο πριν να τα μάθει επισήμως το Υπουργείο Πολιτισμού; Και πριν να υπάρξει σωστή ενημέρωση προς όλα τα Μέσα; Έχουν άδικο οι συνάδελφοί σας όταν διαμαρτύρονται;»

Αντίστοιχες, διαμαρτυρίες εξέδωσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Ενιαίος Σύλλογος των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, ζητώντας να αποσυρθεί η εγκύκλιος. Οι συνδικαλιστές κάνουν ερμηνεία της εγκυκλίου κατά το δοκούν. Ο Ενιαίος Σύλλογος υποστηρίζει πως αυτή προβλέπει «ότι για τις δημόσιες αναρτήσεις μας θα πρέπει πρώτα απ' όλα να έχουμε την έγκριση του γραφείου τύπου του υπουργείου».

Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει; Όχι! Επίθεση πέραν πάσης λογικής, διότι κάποιοι συνδικαλιστές θεωρούν ότι δεν θα τους επιτρέπεται να εκφέρουν τις απόψεις τους στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ενώ πουθενά η εγκύκλιος δεν λέει κάτι τέτοιο (καημός τα social media...). Κανείς δεν τους είπε πως απαγορεύεται οτιδήποτε, ζητήθηκε όμως η ενημέρωση για αρχαιολογικά ζητήματα να γίνεται πρώτα προς το υπουργείο. Τόσο απλό. Η μήνις των συνδικαλιστών είναι τουλάχιστον ακατανόητη.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, είναι πιο «προχωρημένος». Αφού καταγγέλλει το υπουργείο για φίμωση, καταλήγει ότι θα προασπίσει με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των μελών του, το κύρος και τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τα οποία, βεβαίως ουδόλως προασπίζονται όσοι θέλουν να λειτουργεί το υπουργείο σαν σκορποχώρι και ο κάθε αρχαιολόγος να κερδίζει τα 15 λεπτά δημοσιότητας βγάζοντας σε κοινωνικό δίκτυο μία αρχαιότητα… που ο ίδιος, αν και υπεύθυνος, αγνοούσε την ύπαρξή της.

Αγγελική Κώττη