Λ. Αυγενάκης για ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη: Το όνομα Κιτσάκος σας λέει τίποτα;    

Λ. Αυγενάκης για ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη: Το όνομα Κιτσάκος σας λέει τίποτα;   

Του Γιώργου Φιντικάκη

Εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό για τους υπουργούς του που γνώριζαν τους χειρισμούς Κιτσάκου στην υπόθεση ΔΕΠΑ -Λαυρεντιάδη, αλλά μέχρι σήμερα τηρούν ένοχη σιωπή, ζήτησε ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Το όνομα Κιτσάκος σας λέει τίποτα; Διότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η διόγκωση του χρέους των ELFE έναντι της ΔΕΠΑ έγινε με αποφάσεις που γνώριζαν οι πολιτικοί προϊστάμενοί του, υπουργοί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μια εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ότι τουλάχιστον έξι υπουργοί γνώριζαν και ενέκριναν τους χειρισμούς του (Φλαμπουράρης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Σκουρλέτης, Πιτσιόρλας, Τζάκρη), και η κυβέρνηση ακόμη να πάρει θέση για το θέμα. Μπορεί η δημοσίευση των πρακτικών των ΔΣ της ΔΕΠΑ να επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν γινόταν εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας, ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να σιωπά.  

«Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Κιτσάκου, και εκείνος έκανε πως δεν άκουσε. Δώστε εξηγήσεις για την υπόθεση Κιτσάκου, γιατί ενώ εκείνος αναφέρει ονόματα συγκεκριμένων υπουργών, κανείς δεν έχει ανοίξει το στόμα του, απαντήστε στο τι ακριβώς συνέβη, λειτούργησε (σσ: ο κ. Κιτσάκος) προς όφελος του Δημοσίου ή όχι ;», επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Τα πρακτικά των Δ.Σ. της ΔΕΠΑ αποδεικνούν ότι οι πάντες ήξεραν τι συμβαίνει με την υπόθεση του χρέους της εταιρείας Ελληνικά Λιπάσματα (ELFE), συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Πληρωμές με μεταχρονολογημένες επιταγές, ύποπτες προσπάθειες ανταλλαγές ακινήτων με χρέη που αυξάνονταν, μεταφορά της παραγωγικής δραστηριότητας σε εταιρείες-φαντάσματα και κυπριακές offshore ώστε η εταιρεία να εμφανίζεται ως κουφάρι, και άρα σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών της, όλα αυτά ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, η οποία είχε δώσει μία και μόνο εντολή στον κ. Κιτσάκο: Να μη διακοπεί επουδενί από τη ΔΕΠΑ η τροφοδοσία της ELFE με φυσικό αέριο, προκειμένου να μη μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι, και πληγεί η τοπική οικονομία στην Καβάλα.

Το μοντέλο Λαυρεντιάδη ήταν γνωστό σε τουλάχιστον έξι υπουργούς. Ήξεραν ότι αυτόνομα νομικά πρόσωπα μισθώνουν από την ELFE τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις, και αντισυμβάλλονται εμπορικά μαζί της, ακριβώς για να μη κληρονομούν τα χρέη της. Και ενώ η απάτη ήταν πασιφανής, η εντολή ήταν να μη διακοπεί η παροχή αερίου στα Λιπάσματα, με τη κυβέρνηση να δέχεται αυτές οι νεοσύστατες εταιρείες με ανάξια λόγου μετοχικά κεφάλαια (π.χ. 24.000 ευρώ), και καμία προγενέστερη δραστηριότητα, να αναλαμβάνουν μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών, υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ έναντι της ΔΕΠΑ, με την παραπλανητική μάλιστα επίκληση σχέσης «πελατείας» με την ELFE.

Ήξεραν ότι επί χρόνια η ELFE κέρδιζε χρόνο, ξεγελούσε και συνεχίζει να ξεγελά τον κρατικό μηχανισμό, αφού η ΔΕΠΑ κατόπιν δικαστικής απόφασης του Φεβρουαρίου του 2018, υποχρεούται ακόμη και σήμερα να τη προμηθεύει με αέριο και να πληρώνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Ούτε εξηγείται γιατί έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, για να απομακρυνθεί ο κ. Κιτσάκος, ούτε γιατί, παρά τις ποινικές διώξεις, η πλευρά Λαυρεντιάδη συνεχίζει να «μετασχηματίζεται», με τελευταία προσθήκη στο κουβάρι, την εταιρεία Revera Holdings. Κυπριακή offshore με αρχικό αντικείμενο τη... κατασκευή κοσμημάτων, που στη πορεία άλλαξε το καταστατικό της, ώστε να μπορεί να προμηθεύεται μηχανολογικό εξοπλισμό και να κάνει άλλου είδους συναλλαγές, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί πρόσφατα σε αυτήν ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου των ELFE.