Κυρώθηκαν οι συμβάσεις υδρογονανθράκων - «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυρώθηκαν οι συμβάσεις υδρογονανθράκων - «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Ναι» στις τέσσερις συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είπαν η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορούσε την κυβέρνηση για τις συμβάσεις που υπέγραψε, ψήφισε «παρών» στη σχετική διαδικασία στη Βουλή. 

Ειδικότερα, στη σύμβαση για το Ιόνιο επί της αρχής, «ναι» ψήφισαν 181, «όχι» 27 και «παρών» 74 βουλευτές. Για την περιοχή 10 στο Ιόνιο πέλαγος υπερψήφισαν 180 βουλευτές, καταψήφισαν επίσης 27 και 75 βουλευτές είπαν «παρών». Τέλος, για τη σύμβαση στα Νοτιοδυτικά Κρήτης αλλά και για αυτή Δυτικά Κρήτης υπήρξαν 172 «ναι», 36 «όχι» και 74 «παρών». 

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Ν. Φίλης εμφανιζόταν… υπέρμαχος της αλλαγής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τα εξής: «Άκουσα την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αλλάζει θέση. Είναι μια θετική μετατόπιση. Όμως, αρκεί το ακατανόητο «ναι» που είπαμε πριν τις εκλογές να γίνει σήμερα «παρών». Άκουσα ως άλλοθι το επιχείρημα του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ. Αυτό όμως είναι το έλασσον. Το μείζον είναι η κλιματική αλλαγή και αυτή υπήρχε και πριν τις εκλογές. Αυτή είναι η δύναμη της αριστεράς. Να διορθώνει τα λάθη της και να διαμορφώνει κοινωνική γραμμή υπέρ του περιβάλλοντος».

Παράλληλα, ο αρμόδιος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος επικαλούμενος μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ (τα οποία λαμβάνουν μέρος στη μίσθωση των συμβάσεων), κατηγορούσε τη ΝΔ ότι ξεπουλά τους ελληνικούς φυσικούς πόρους!