Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης, «ζαλισμένος» ο Τσίπρας και στο βάθος Novartis

Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης, «ζαλισμένος» ο Τσίπρας και στο βάθος Novartis

Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Οποιος θεωρούσε ότι η επίσκεψη τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έβγαζε ειδήσεις, προφανώς και δεν είχε υπόψη του την πραγματική εικόνα του σημερινού πολιτικού σκηνικού της χώρας. Κάτι παραπάνω από 60 μέρες μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου τόσο η εμφάνιση του κ.Μητσοτάκη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όσο και αυτή του κ.Τσίπρα μία εβδομάδα αργότερα επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι γνωρίζαμε.

- Πρώτον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της χώρας. Απολύτως φυσιολογικό θα πει κάποιος μετά την καθαρή του νίκη στις εκλογές, μόλις δύο μήνες πριν. Παρόλαυτα θα πρέπει να του πιστωθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει υποπέσει σε κάποιο χονδρό λάθος ή “γκάφα” , αντιθέτως είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για μία “διαβασμένη” κυβέρνηση σε αυτή την πρώτη περίοδο.Παρόλαυτα είμαστε ακόμα στην αρχή.

- Δεύτερον. Ο Αλέξης Τσίπρας , όπως αποτυπώθηκε στο διήμερο της ΔΕΘ, έχει αποδεχθεί την ήττα του, κάτι που δε μοιάζει να τον απασχολεί ιδιαίτερα σε αυτή την φάση.

Προσπαθεί να βρει αντιπολιτευτικό στίγμα και κυρίως αναζητάει τα βήματα του προκειμένου να αρχίσει να κινείται στον πολιτικό στίβο. Στην συνέντευξη τύπου μάλιστα έδειξε να μην βιάζεται καθόλου να επανέλθει σε γρήγορους ρυθμούς, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει έναν “καθαρό” διάδρομο 4ετίας μπροστά της.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Δύσκολα άλλωστε θα μπορούσε να γίνει κάτι το διαφορετικό μετά από την εκλογική νίκη της ΝΔ και την επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, πριν από δύο μήνες.

Είναι προφανές ότι το πολιτικό σύστημα αυτή την περίοδο έχει βρει την ισορροπία του, την οποία και δεν αμφισβητεί καμία πτέρυγα της Βουλής.

Παρότι στο αμέσως προσεχές διάστημα δεν προβλέπεται κάτι τρομερά διαφορετικό, εκτός απροόπτου πάντα, υπάρχει στον ορίζοντα μία υπόθεση που μπορεί να ταράξει τα νερά σε κάποιο βαθμό. Αυτή δεν είναι άλλη από το ζήτημα της Novartis.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο του κοινοβουλίου και τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν. Ο πρωθυπουργός, έχοντας σε ανύποπτο χρόνο, χαρακτηρίσει την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σκευωρία δε θέλει να αναμειχθεί στην όλη διαδικασία, στέλνοντας το μήνυμα ότι όλα θα πρέπει να εξελιχθούν με απόλυτη θεσμικότητα. “Τον πρώτο λόγο έχει η Βουλή” επιμένουν συνεργάτες του. Ο ρεβανσισμός άλλωστε ποτέ δεν πριμοδότησε εκείνον που τον εξέθρεψε.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση διατύπωσε μία μάλλον αναμενόμενη και ασφαλώς πολιτικά ορθή θέση. “... Προκαλώ τον κ.Μητσοτάκη να κάνει ό,τι θέλει, εξεταστική, προανακριτική ακόμη και ειδικό δικαστήριο. Για να μάθει ο κόσμος ποια είναι η αλήθεια και ποια η σκευωρία... Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι εκεί, μια και απέφυγε να πάει ένα βήμα παραπέρα, ούτε και να αναφερθεί έστω και εμμέσως στην ουσία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Μία στάση που αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνειών για τις μελλοντικές σκέψεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα. Σε κάθε περίπτωση ο επόμενος μήνας θα είναι μήνας πολιτικών εντάσεων με άξονα την υπόθεση Novartis, με ένα και μόνο ζητούμενο. Την απόδοση δικαιοσύνης...