Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι εδώ για να αλλάξω το ελληνικό αφήγημα στη Γερμανία»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι εδώ για να αλλάξω το ελληνικό αφήγημα στη Γερμανία»

Την προσπάθεια της νέας κυβέρνηση προκειμένου για να κερδηθεί η πολιτική αξιοπιστία επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως προωθούνται «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» με στόχο την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και την ανάπτυξη της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσής τους είναι σημαντικό. Και θα συζητηθεί με τους θεσμούς κατά την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ήδη υλοποιείται.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατ'' επανάληψη στον στόχο της ανάπτυξης καλώντας εκ νέου του Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα που αλλάζει και η οποία κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών όπως επιβεβαιώνει και η πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Σημειώνοντας πως εξέφρασε στην κ. Μέρκελ την απόφαση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τόνισε ότι «θέλουμε σύμμαχο μας τη Γερμανία. Δεν θέλω να μιλάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας».  

Απαντώντας δε σε ερώτηση για τη συνεργασία στην πράσινη ενέργεια και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένας οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας και πως η Ελλάδα θέλει γερμανικές επενδύσεις. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαι εδώ για να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα καθώς πλέον "δεν είναι προβληματική χώρα"».

Μάλιστα ανέφερε πως «όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο πιο μεγάλη η μείωση του χρέους»

Σχετικά με  τα πρωτογενή πλεονάσματα δήλωσε πως οι δεσμεύσεις της χώρας για το 2019 και το 2020 θα τηρηθούν. Ταυτόχρονα όμως με την επανάκτηση της αξιοπιστίας θα τεθεί το θέμα της μείωσή τους στους θεσμούς όπως πρέπει να γίνει. Αν όμως χρειαστούν και διμερείς επαφές για το θέμα τότε θα γίνουν διευκρίνισε τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά.

Μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συζήτησε με την γερμανίδα καγκελάριο για το προσφυγικό, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχυνθεί η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία, βάσει της συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να απολαμβάνουν όσοι μείνουν στην Ελλάδα καλές συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα, επέκρινε τη στάση της Τουρκίας και σημείωσε ότι «προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι μοιράζεται κοινές απόψεις για το θέμα με την κ. Μέρκελ και δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα των κανόνων ασύλου πανευρωπαϊκά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δεν γίνεται ορισμένες χώρες να απολαμβάνουν τα προτερήματα της Συνθήκης του Σένγκεν αλλά να αρνούνται να αναλάβουν υποχρεώσεις. Χαρακτήρισε άδικη την παρούσα κατάσταση, κατά την οποία επωμίζονται το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής και υπογράμμισε ότι προσβλέπει σε μια αναλογικότερη κατανομή.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Ερωτηθείς για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι συνιστά ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί από την Γερμανία να προσέλθει σε διαπραγμάτευση, αναφέροντας ότι «προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση» και εκτίμησε ότι πρόκειται για κάτι που θα συνέβαλε σε περαιτέρω βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.