Κυριάκο, η ψήφος δεν θα είναι εν λευκώ

Κυριάκο, η ψήφος δεν θα είναι εν λευκώ

Του Σάκη Μουμτζή

Επικρατεί η άποψη πως ένας σημαντικός αριθμός πολιτών θα ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία πάνω στην λογική «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό μεταφράζεται σε εν λευκώ εξουσιοδότηση, για την επόμενη ημέρα. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αν θέλει να κυβερνήσει θα πρέπει να πείσει συγχρόνως και γι΄αυτά που θέλει να κάνει. Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφος δεν του αρκεί, γιατί τα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί θα είναι πολλά και δύσκολα. Επί πλέον, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποσχεθεί πράγματα που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει. Φαίνεται, μάλιστα, πως δεν το θέλει κιόλας.

Συνεπώς, αυτό που ενδιαφέρει την Νέα Δημοκρατία είναι η επόμενη ημέρα. Το πώς θα κυβερνήσει. Αλλά αυτό εξαρτάται και από το αν θα έχει πείσει την πλειοψηφία των πολιτών, όχι μόνον για την ορθότητα, αλλά και για το εφικτό των προτάσεων της. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει να λύσει το εξής πρόβλημα : πώς θα φανεί αποτελεσματικός στον συντομότερο δυνατόν χρόνο.

Έχω γράψει κατ΄επανάληψη πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έχει ούτε μισή ημέρα πίστωση χρόνου. Δεν θα είναι αυτό απαίτηση μόνον των πολιτών. Θα προκύψει, κυρίως, από τον όγκο και την σοβαρότητα των προβλημάτων που θα βρει μπροστά της. Έτσι, από τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να πείσει τους πολίτες για:

1.Την αποφασιστικότητα της.

2.Την αποτελεσματικότητα της.

3.Την ποιότητα των στελεχών της.

Είναι ευνόητο πως πάνω στην τρίτη προϋπόθεση στηρίζονται και οι άλλες δύο. Το πώς ο Κ.Μητσοτάκης θα συνδυάσει το θέμα της ανανέωσης, με αυτό της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικότητας, αγγίζει το όριο του τετραγωνισμού του κύκλου. Αλλά οι αρχηγοί, γι΄αυτό είναι αρχηγοί. Για να λύνουν τέτοιου είδους εξισώσεις.

Όσο περνά ο καιρός, καθίσταται όλο και πιο σαφές πως η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές είναι μεν η αναγκαία συνθήκη ανάταξης της  πατρίδας μας, αλλά δεν είναι και η ικανή συνθήκη. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση χαμηλών προσδοκιών, επειδή μόνον και μόνον θα είναι καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να πετύχει, ειδάλλως το αστικό στρατόπεδο θα υποστεί μιαν ήττα στρατηγικού χαρακτήρα, με απροσμέτρητες, μακροχρόνιες, συνέπειες.

Δεν γνωρίζω αν όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας, παλιά και νέα, έχουν επίγνωση του βαθμού δυσκολίας της αποστολής τους. Σε κάποιους από αυτούς διακρίνω μια μακαριότητα. Ίσως συνειδητοποιήσουν, εγκαίρως, τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Πάντως, η πατρίδα μας εισέρχεται πλέον στην  διακεκαυμένη ζώνη. Η προεκλογική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα πολωμένη που θα αγγίζει τα όρια της εκτροπής, την στιγμή που τα προβλήματα της κοινωνίας θα ζητούν επιτακτικά τις λύσεις τους. Αυτό ακριβώς το στοίχημα καλείται να κερδίσει ο Κ.Μητσοτάκης. Μέσα σε μια ταραγμένη προεκλογική περίοδο να πείσει πως μπορεί να είναι ένας καλός πρωθυπουργός.

Γιατί το να νικήσει τον Αλ.Τσίπρα δεν αρκεί.

Φωτογραφία inime news