Κυριάκο, δεν θα έχεις ούτε μισή μέρα περίοδο χάριτος

Κυριάκο, δεν θα έχεις ούτε μισή μέρα περίοδο χάριτος

Του Σάκη Μουμτζή

Και ο πιο αισιόδοξος Συριζαίος δεν αμφισβητεί πλέον πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο νικητής των εκλογών, όποτε και αν γίνουν. Το Σκοπιανό και οι πυρκαγιές έδωσαν το τελειωτικό κτύπημα στην συγκυβέρνηση, καθώς επιδείνωσαν, μιαν ήδη προβληματική κατάσταση γι΄αυτήν. Συγχρόνως, απορρόφησαν και εξαφάνισαν τις όποιες θετικές προοπτικές στις οποίες ήλπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη του.

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να προετοιμάζεται για να κυβερνήσει. Η επικρατούσα άποψη είναι πως το έργο της θα είναι βαρύ και δύσκολο. Θα παραλάβει μια κατεστραμμένη χώρα σε όλους τους τομείς. Αλλά αυτό ακριβώς καθιστά το έργο του Κυρ. Μητσοτάκη ευκολότερο.

Η οικονομία χρειάζεται μια απλή ώθηση για να εκτιναχθεί. Σήμερα, βρίσκεται υπό πίεση και ισορροπεί μεν, αλλά στα πολύ χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, αν το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης στείλει ευθύς αμέσως το μήνυμα στις αγορές πως θα ακολουθήσει μια φιλελεύθερη πολιτική, μακριά από τον δεξιόστροφο και αριστερόστροφο κρατισμό του παρελθόντος, αυτές θα αντιδράσουν άμεσα και θετικά.

Στην Παιδεία και στην Δημόσια Τάξη η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Με απλές κινήσεις των στελεχών της νέας κυβέρνησης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ και να συντριβούν οι κάθε λογής πυρήνες ανομίας. Και όλα αυτά με την έγκριση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε αυτό ακριβώς. Να καταστήσει κυρίαρχες τις έννοιες του νόμου και της τάξης, της αξιοκρατίας και της εργατικότητας, που η Αριστερά τις είχε απαξιώσει.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα ανωτέρω, είναι αυτά να υλοποιηθούν άμεσα. Στους δύο πρώτους μήνες, ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να στείλει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως είναι και προετοιμασμένος και αποφασισμένος. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλύει τα αίτια της ήττας και θα ασχολείται με τον ιδεολογικό αναπροσανατολισμό του, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να παράγει έργο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ας γνωρίζει, αν και είμαι βέβαιος πως το έχει συνειδητοποιήσει, πως οι πολίτες δεν θα του δώσουν ούτε δώδεκα ώρες περίοδο χάριτος. Απαιτούν άμεσα λύσεις.

Ως γνωστόν ο Α. Τσίπρας κατέρρευσε τόσο γι'' αυτά που διέπραξε όσο και γι΄αυτά που υποσχέθηκε. Θεωρείται από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πως είναι ένας πολιτικός απατεώνας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ευφυώς και εντίμως πράττων, δεν υπόσχεται. Δεν τάζει παροχές που δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει.

Αυτό καθιστά το κυβερνητικό του έργο ευκολότερο. Δεν θα βρει τίποτα μπροστά του από τις προεκλογικές εξαγγελίες. Ουδείς θα τον αποκαλέσει ψεύτη και απατεώνα. Όταν ένας πολιτικός και μάλιστα ο πρωθυπουργός, διατηρεί το ήθος του και την αξιοπρέπεια του στα μάτια του κόσμου, όταν είναι ειλικρινής απέναντι στους πολίτες, τότε τα όποια λάθη του και οι όποιες παραλείψεις του, αντιμετωπίζονται με κατανόηση και όχι με οργή, όπως συμβαίνει τώρα.

Σε αυτό που απέτυχε ο Α. Τσίπρας, θα πετύχει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Προσωπικά, είμαι συγκρατημένος για τις επιδόσεις της νέας κυβέρνησης. Είμαι όμως βέβαιος πως δεν θα συγκρίνεται με αυτήν των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πετύχει, αν κατανοήσει πως δεν υπάρχει καμιά περίοδος χάριτος.

ΥΓ. Δεν «τσιμπώ» με την παραίτηση Τόσκα. Στο μέτρο των απειροελάχιστων δυνάμεων μου δεν παίζω το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας.