Πώς από το ΑΦΜ θα προκύψει ο νέος Προσωπικός Αριθμός
Κυρ. Πιερρακάκης

Πώς από το ΑΦΜ θα προκύψει ο νέος Προσωπικός Αριθμός

Τον τρόπο σταδιακής κατάργησης όλων των κωδικών μητρώων που διαθέτει το κράτος (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητα) για τους πολίτες και την αντικατάστασή τους με έναν Προσωπικό Αριθμό, με τον οποίον θα πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές με το δημόσιο αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι αυτός θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητας μας, αλλά δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. «Θα λέγεται Π.Α, Προσωπικός Aριθμός, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α αλλά και ΑΜΚ.Α μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός » σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν «check» σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα, ενώ εκτίμησε ότι το σύστημα πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.

Ερωτηθείς για την το πως θα είναι η ταυτότητα διευκρίνισε ότι θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα έχει έγχρωμη φωτογραφία.

Όσον αφορά τη  δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που λαμβάνει το υπουργείο και αφορά τα οπτικοακουστικά, σημείωσε πως θα υπάρχει ένα κίνητρο που αφορά τις παραγωγές - εξωτερικές και εσωτερικές - στην χώρα μας το οποίο θα βελτιωθεί από το 35% στο 40% και αφορά την χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει απλοποίηση της γραφειοκρατίας 

Αναφορικά με το 5G και την ανησυχία που υπάρχει για την επίπτωση του στην υγεία ο υπουργός ανέφερε πως «πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και να πείθουμε τον κόσμο με βάση την πραγματικότητα, το τι ισχύει. Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε πως κάθε χρόνο η επιτροπή ατομικής ενέργειας κάνει έλεγχο σε 2600 κεραίες και το περσινό αποτέλεσμα έδειξε πως μόλις 4 ήταν πάνω από το όριο και πως οι κεραίες στην Ελλάδα εκπέμπουν λιγότερο σε ακτινοβολία απ ότι σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η δημοπρασία συνεχίζεται κανονικά. Θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ανακοίνωσε πως στο επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστές κάποιες καινοτομίες σε σχέση με αυτό. 

Αναφορικά με το αν θα γίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά ο  κ. Πιερρακάκης  είπε πως «θα ψηφιοποιήσουμε το φάκελο δηλαδή τα χαρτιά που χρειάζονται και αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα που θα γίνει το επόμενο διάστημα, όπως και τη μη οφειλή ΤΑΠ και αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά για να ψηφιοποιηθεί όλο χρειάζεσαι ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας».

Τέλος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στις προθέσεις του είναι να ενταχθούν και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων στο στις υπηρεσίες του gov.