Κυρ. Πιερρακάκης: Πλήρως λειτουργικό το 112 από την 1η Ιανουαρίου

Κυρ. Πιερρακάκης: Πλήρως λειτουργικό το 112 από την 1η Ιανουαρίου

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από την 1η Ιανουαρίου ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις όλοι οι κάτοχοι smartphones, καθώς ξεπεράστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες ασυμβατότητας που είχαν παρουσιαστεί.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα ασυμβατότητας, ήρθε σε επαφή και συνεννόηση με τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ώστε το λογισμικό τους να καταστεί πλήρως συμβατό με το σύστημα του 112. Η συμβατότητα αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές να λαμβάνουν τα μηνύματα εμπλουτισμένου περιεχομένου (CBS) – που είναι το είδος των μηνυμάτων που αποστέλλει το 112 σε όλες τις χώρες λειτουργίας του. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το βράδυ της Τρίτης η εταιρεία Apple έκανε την απαραίτητη αναβάθμιση του λογισμικού της, ώστε το λειτουργικό της να είναι συμβατό με το σύστημα του 112. «Η βασική εκκρεμότητα για τη δυνατότητα λήψης μηνυμάτων εμπλουτισμένου περιεχομένου ήταν με την συγκεκριμένη εταιρία», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. «Είχα επικοινωνήσει το καλοκαίρι και διαπίστωσα ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για να προβούν στη συγκεκριμένη αναβάθμιση. Την πραγματοποίησαν σε χρόνο – ρεκόρ και μας ενημέρωσαν ότι από χθες το βράδυ πλέον το ελληνικό σύστημα εξερχόμενων μηνυμάτων του 112 λειτουργεί στην νέα αναβάθμιση του λογισμικού τους. Άρα, θα πρέπει όλοι οι κάτοχοι των συγκεκριμένων τηλεφώνων να ''κατεβάσουν'' την τελευταία αναβάθμιση του λογισμικού», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι «Όπως έχουμε δεσμευτεί, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους το 112 θα λειτουργεί σε όλες τις ''έξυπνες'' συσκευές οι οποίες στην Ελλάδα καλύπτουν και το μεγαλύτερο κομμάτι των τηλεφώνων. Υπολογίζεται ότι το 80% των τηλεφώνων της επικράτειας είναι τα λεγόμενα ''έξυπνα'' τηλέφωνα. Πλέον, το 112 παραδίδεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία από την 1-1-2020 θα είναι και η μόνη αρμόδια να το λειτουργήσει».

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το 112

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Το 112 βρίσκεται σε λειτουργία όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:

· Την Αστυνομία

· Τo Πυροσβεστικό Σώμα

· Το ΕΚΑΒ

· Το Λιμενικό Σώμα

· Την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056

· Την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000

Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές  στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή  κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).

Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.                          

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112 στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.