Κυρ. Πιερρακάκης: Ως τη Δευτέρα ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Κυρ. Πιερρακάκης: Ως τη Δευτέρα ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Στα τέλη του 2021 θα έχουμε στα χέρια μας τις νέες ταυτότητες ενώ από το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του κράτους για τους πολίτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός θα αναρτηθεί αύριο Παρασκευή ή την Δευτέρα.

Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Βιομηχανία 4.0 - Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» που διοργανώνει στην Αθήνα ο ΣΕΒ, ο υπουργός δήλωσε πως η ενιαία ψηφιακή πύλη θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους κωδικούς του Taxis ή τους τραπεζικούς κωδικούς. 

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στην διαλειτουργικότητα των μητρώων του Δημοσίου (πχ το μητρώο των πολιτών με το μητρώο της ΑΑΔΕ) και θα ακολουθήσει η διόρθωση τυχόν διαφορών στα στοιχεία και η συγκέντρωση των πληροφοριών.

Παράλληλα προχωρά η ψηφιοποίηση διαδικασιών (όπως έγινε για την φορολογική ενημερότητα, θα ακολουθήσει η ασφαλιστική και το ποινικό μητρώο) και η κατάργηση όσων είναι περιττές.

Ταυτότητες με τσίπ

Όπως ήδη έχει επισημάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, «η κεντρική ιδέα είναι όχι απλώς να έχω ανά πάσα στιγμή ένα πιστοποιητικό, αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου».

Για παράδειγμα, μία από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων θα είναι να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφεύγει σε κάποιο ΚΕΠ. Τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, αλλά για πολίτες που δεν θα είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή.

Το τσιπ θα παρέχει όλες αυτές τις υπηρεσίες στον κάτοχο της ψηφιακής ταυτότητας χάρη στην αμφίδρομη επικοινωνία του με τη νέα Ηλεκτρονική Πύλη του κράτους (gov.gr), στην οποία θα συγκεντρωθούν όλες οι δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες, είτε αυτές αφορούν τις φορολογικές Αρχές είτε την κοινωνική ασφάλιση είτε άλλες παροχές.