Ισχυρή εντολή για να διαπραγματευθώ με την Ευρώπη

Ισχυρή εντολή για να διαπραγματευθώ με την Ευρώπη

Του Γιάννη Τρουπή

Κατά της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων που σκοτώνουν τη μεσαία τάξη τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε σε δέκα δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, τονίζοντας πως ζητεί ισχυρή εντολή την Κυριακή των εκλογών προκειμένου να διαπραγματευτεί τη μείωση του στόχου τους με τους εταίρους και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

“Δεν το έχω κρύψει ότι ζητώ ισχυρή εντολή για να μπορώ να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. Έκανα μία αυτονόητη διαπίστωση ότι αν δεν υπάρχει πλειοψηφία θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Δεν έχω ακούσει από κανένα κόμμα ότι θα στηρίξει το πρώτο κόμμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Έχω υποχρέωση να θέσω τους πολίτες μπροστά στα πραγματικά διλήμματα” ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας ότι οι μειώσεις των φόρων που προτείνει θα αρχίσουν από την 1/1/2020.

“Έχουμε εξηγήσει πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Οι μειώσεις των φόρων θα αρχίσουν την 1/1/2020 και σε βάθος τετραετίας , όπως επίσης έχω πει ότι φέτος δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2019 για μειώσεις. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι εντολή να διαπραγματευθώ με τους Ευρωπαίους. Οι αγορές προεξοφλούν μία νίκη της ΝΔ και ήδη τους πιο καχύποπτους φαίνεται ότι τους πείθουμε” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν απόλυτος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής. “Οχι, δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα” ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη.

“Οι μετακλητοί θα μειωθούν, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες. Δε θα χρησιμοποιούμε αβέρτα τους συμβασιούχους. Κανείς δημόσιος υπάλληλος δε θα απολυθεί. Θα περιορίσουμε το αποτύπωμα των γενικών γραμματέων που είναι σήμερα”, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτημα για το ενδεχόμενο περικοπών στο δημόσιο.

“Ποιο είναι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής του κ. Τσίπρα; Στο τρίτο μνημόνιο ήταν 82% φόροι και 18% δαπάνες. Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι δουλειά του κ. Τσίπρα. Δεν έχει απολογηθεί”, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Το 2019 δεν υπάρχει χρόνος για παροχές. Θέλουμε να δίνουμε βοήθημα κάθε χρόνο στους συνταξιούχους. Αυτή είναι η πρόθεσή μου. Πιστεύω ότι θα μπορούμε να το πετύχουμε. Πρόθεσή μου είναι να υπάρξει επίδομα και του χρόνου, εφόσον πιάσουμε το στόχο του 4%. Θα πιάσουμε το 4% στην ανάπτυξη και θα δίνουμε το επίδομα”, ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε σε ερώτημα γύρω από τη λεγόμενη 13η σύνταξη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν μίλησε ποτέ για επταήμερη εργασία, αλλά για επταήμερη λειτουργία και επανέλαβε την πρόθεσή του να κάνει αλλαγές στον ποινικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , μέσα από το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της δικής του κυβέρνησης.

“Η αρμοδιότητα των φυλακών περνάει στο υπουργείο προστασίας του πολίτη” επεσήμανε.

“Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν ανταποκρίνεται σε σύγχρονο κράτος. Τα νοσοκομεία χρειάζονται ιδιωτικό μάνατζμεντ στη διοίκησή τους. Το Αττικό νοσοκομείο στέλνουν έξω τους ασθενείς για τομογράφους. Δεν πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα στις εξετάσεις; Δεν πρέπει να ελέγχουμε τις συνταγογραφήσεις;”, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις επιστολές Καραμανλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “η ιστορία έχει γράψει ότι ο κ. Καραμανλής είπε όχι στο Βουκουρέστι απειλώντας με βέτο εκεί που ο κ. Τσίπρας είπε ναι. Οι επιστολές ήταν γνωστές από το 2005 που ανακάλυψαν τώρα διάφορα λαγωνικά. Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Καραμανλής μπλόκαρε την συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει απαντήσει σε διάφορες κατηγορίες όπως για παράδειγμα ότι πίσω από την συμφωνία των Πρεσπών κρύφτηκε κάποια άλλη συναλλαγή, όπως γράφτηκε στο βιβλίο της κυρίας Βαρβιτσιώτη . Μία κυρωμένη συμφωνία δεν μπορεί αλλάξει , το λέει και η ίδια η συμφωνία. Το είχα πει και στη Βουλή, όπου είχα θέσει όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Δυστυχώς η συμφωνία κυρώθηκε και βέβαια καλούμαστε τώρα να μαζέψουμε τα σπασμένα”, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ενώ δεσμεύθηκε πως αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές η κυβέρνηση που θα σχηματίσει να είναι η καλύτερη δυνατή.

“Θα έχουμε την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευθούν οι πολίτες. Μια διαφορετική κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και στελέχη από την αγορά”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε τη συνέντευξη: