Το πρόβλημα είναι κυρίως μεταναστευτικό - Πολιτική υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόβλημα είναι κυρίως μεταναστευτικό - Πολιτική υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ως κυβέρνηση «πυροδότησε το πρόβλημα είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία». Αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση των κονδυλίων που διατέθηκαν και προαναγγέλλοντας αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις ΜΚΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σήμερα το πρόβλημα είναι κυρίως μεταναστευτικό αφού βάσει των στοιχείων που υπάρχουν μόνο 2 στους 10 που φτάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι πρόσφυγες.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάννη Βαρουφάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τέσσερις άμεσες δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει μετατραπεί σε μεταναστευτικό με την απόλυτη πλειοψηφία των όσων φτάνουν στη χώρα μας να έχουν το προφίλ του οικονομικού μετανάστη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι παράδοξο να ασκείται κριτική από όσους «πυροδότησαν το πρόβλημα είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία». «Επί 4 χρόνια», είπε, «βάσει της κοινής δήλωσης Τουρκίας - ΕΕ επέστρεψαν Τουρκία μόλις 1.806 άτομα. Παραλάβαμε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου με βάση τα στοιχεία Αυγούστου, ενώ απορροφήθηκαν μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων και έφτασαν 35% μόλις αναλάβαμε την κυβέρνηση με στόχο να φτάσουμε 50% στο τέλος του 2020».

Στο σημείο αυτό ανέφερε με νόημα ότι δεν πρέπει να μιλήσουμε για τη διασπάθιση των κονδυλίων, με δεδομένο ότι η Olaf «έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα». Υπενθυμίζεται πως η OLAF πραγματοποιεί έρευνα για τη διαχείριση των κονδυλίων που αφορούν στη σίτιση και στέγαση των προσφύγων/μεταναστών.

«Άρα όσα περιγράφετε στην ερώτησή σας», επισήμανε απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, «δεν έγιναν ανεξάρτητα από την αποτυχημένη τυχοδιωκτική και ιδεοληπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πολιτική χλευασμού κάθε αγωνίας για την κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο και  στα νησιά. Ήταν πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για μικροκομματικά οφέλη και ήταν πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας στη Μόρια που μας εξέθεσε διεθνώς. Να πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές».

Ως προς το θέμα των ΜΚΟ που διαχειρίζονται ευρωπαϊκούς πόρους για το προσφυγικό/μεταναστευτικό είπε ότι η κυβέρνηση θα μεταβάλλει το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ, «ώστε να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι». «Καθιερώνεται πιστοποίηση, έλεγχος, λογοδοσία», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι οργανώσεις αυτές εξάλλου απολαμβάνουν σημαντικής χρηματοδότησης».

«Και αν γύρω τους έχει απλωθεί μια κακή φήμη που αδικεί τις σοβαρές, σημαντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που κάνουν εξαιρετική δουλειά υποστηρίζοντας την Πολιτεία, αυτό συμβαίνει διότι όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αφέθηκαν στη μοίρα τους, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία πιστοποίηση και χωρίς καμία διάκριση των σοβαρών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από αυτές που εξυπηρετούν άλλους στόχους και άλλους σκοπούς», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι ο Γ. Κουμουτσάκος πήγε στην Τουρκία και άσκησε πίεση να επικαιροποιηθεί αυτή συμφωνία για το μεταναστευτικό και να αμβλυνθούν οι δυσκολίες. Κάλεσε, δε, της Τουρκία να αναγνωρίσει και να δεχτεί επιστροφές και από την ενδοχώρα.

«Οφείλει η Τουρκία να αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της. Έχει τον τρόπο να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο, δεν επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται αυτό το ζήτημα για τις δικές τις γεωπολιτικές επιδιώξεις», είπε με νόημα και λίγο αργότερα συμπλήρωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως δεν γίνεται να εκβιάζει, πατώντας στο προσφυγικό και αξιοποιώντας το δράμα των ανθρώπων.

Οι δράσεις τις κυβέρνησης

Όσον αφορά τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρώτη κίνηση είναι να έρθει προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο για το άσυλο, που θα είναι «συμπαγές, αυστηρό αλλά δίκαιο, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα αιτούντων αλλά και χωρίς περιθώρια κατάχρησής του και με σύντομες διαδικασίες». Στόχος, κατά τον πρωθυπουργό να μπει ένα οριστικό τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής. «Στόχος να μην μπουν καθόλου στο σύστημα όλοι όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουμε θέσει», υπογράμμισε. 

Η δεύτερη κίνηση είναι όλες οι δομές να συνεργάζονται με την υγεία και την παιδεία. «Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν διοικητικές κυρώσεις», είπε και προσέθεσε ότι εντός του 2020 στόχος είναι να ενταχθούν 40.000 αιτούντες ασύλου σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία και άλλοι 16.00 σε προγράμματα απασχόλησης.

Η τρίτη κίνηση είναι να θωρακιστούν τα χερσαία σύνορα. «Δημιουργούμε περισσότερα παρατηρητήρια στον Έβρο, ενώ στα θαλάσσια σύνορα ενισχύουμε με επιπλέον μέσα το λιμενικό στο Αιγαίο». «Προσλαμβάνουμε στην υπηρεσία ασύλου 400 νέους υπαλλήλους, για να τριπλασιάσουμε το ρυθμό εξέτασης υποθέσεων», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι επιστροφές και οι επαναπροωθήσεις κυρίως προς την Τουρκία να φτάσουν τις 10.000 εντός του 2020.

«Η ΝΔ ούτε φράχτες επιθυμεί ούτε τείχη, αλλά κανόνες»

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ ούτε φράχτες επιθυμεί ούτε τείχη αλλά κανόνες. Αντιθέτως, όπως είπε, «τα παιδιά των ανθρώπων που έρχονται εδώ "ναι" πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και να νιώθουν ελληνόπουλα και να είναι.

«Πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και ναι να σηκώνουν και την Ελληνική σημαία αν είναι άριστοι. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία ή οποιοσδήποτε ρατσισμός. Είμαι περήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Αυτό δεν αμφισβητεί την εθνική μας ακεραιότητα αυτό», υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος από την γαλάζια πτέρυγα.

Προανήγγειλε, πάντως, ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει στους αρχηγούς κρατών ζήτημα για κυρώσεις χωρών που δεν συμμετέχουν στο σύστημα δίκαιης κατανομής των προσφύγων!

Σε ό,τι αφορά τη Μόρια διευκρίνισε ότι θα μειωθεί ο πληθυσμός της στο επίπεδο που μπορούν να διαχειριστούν τους μετανάστες, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η δήλωση με την Τουρκία είναι το μόνο εργαλείο που η χώρα μας έχει. «Να αναζητήσετε τις ευθύνες στους πρώην συντρόφους», αντέτεινε στον Γ. Βαρουφάκη και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα θέσει την Τουρκία προς των ευθυνών της.