Κυρ. Μητσοτάκης: Το δημογραφικό υπονομεύει το μέλλον της Ελλάδας

Κυρ. Μητσοτάκης: Το δημογραφικό υπονομεύει το μέλλον της Ελλάδας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το μείζον πρόβλημα του δημογραφικού επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, παρουσιάζοντας διεξοδικά τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου η χώρα μας να σταματήσει να γερνά! Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης, από το 2011 - και για πρώτη φορά μεταπολεμικά - ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται: Από τα 11,1 εκατομμύρια, τότε, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια.

«Και αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Έλληνες θα περιοριστούμε στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080. Με άλλα λόγια, λιγοστεύουμε. Με δραματικούς ρυθμούς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι μια πατρίδα με λαό όλο και λιγότερο, κινδυνεύει να μικρύνει και αυτή.

Στηλίτευσε, δε, το γεγονός ότι πλέον τα παιδιά θεωρούν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους! «Σήμερα έχουμε, δυστυχώς, έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας σε όλη την ΕΕ -μόνον 1,38 παιδιά ανά ζευγάρι, έναντι 1,60 στην Ευρώπη των 28. Ενώ η φυγή 400.000 νέων -στις πιο δυναμικές ηλικίες και με παραγωγικές δυνατότητες- επιτείνει το πρόβλημα. Νέοι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο οι περισσότεροι, που έφυγαν λόγω της κρίσης, της έλλειψης αξιοκρατίας και της διαφθοράς. Αναζητούν καλύτερες προοπτικές εργασίας, αποδοχών και διαβίωσης», προσέθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε, παράλληλα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ο πληθυσμός μας γερνάει. Για του λόγου του αληθές, είπε, ότι το 1951 η μέση ηλικία στην Ελλάδα των 7,6 εκατομμυρίων ήταν στα 30 έτη, ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 43 έτη. Το γεγονός αυτό «απειλεί το αύριο, όμως αμφισβητεί και το σήμερα».

«Όχι μόνο γιατί επηρεάζει τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας. Αλλά και γιατί ήδη έχουμε μικρότερο αριθμό εργαζομένων που παράγουν όλο και λιγότερο, συρρικνώνοντας την οικονομία. Έτσι, όμως, χάνονται τα κεφάλαια στήριξης των συντάξεων. Και κλυδωνίζεται το σύστημα υγείας και πρόνοιας», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «με απλά λόγια, υπονομεύεται το μέλλον του έθνους και της χώρας. Γιατί χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε και η ανάπτυξη ενός κράτους. Και χωρίς ανάπτυξη -δηλαδή δουλειές, έσοδα και εισφορές- δεν υπάρχουν ούτε μισθοί και συντάξεις ούτε Υγεία και Πρόνοια. Αλλά και ούτε εθνική ασφάλεια!

Οι προτάσεις της ΝΔ

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος:

- Μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού.

- Στήριξη των εργαζόμενων γονέων -κυρίως των γυναικών- και των μεγάλων οικογενειών.

- Επιστροφή των νέων που έφυγαν.

- Και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου Ασφαλιστικού.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής είναι τα εξής:

1ον. Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού, που δεν πρέπει να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κανένα νέο ζευγάρι που θέλει να μεγαλώσει την οικογένειά του.

2ον. Το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι, θα ωφεληθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά. Ενώ πρόσθετα κίνητρα δίνονται ειδικά σε ζευγάρια που θα τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 τους χρόνια.  

3ον. Όλα τα βρεφικά είδη, αλλά και τα είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Γιατί η ανακούφιση των νέων ζευγαριών θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα βάρη που συνεπάγεται ένα νέο παιδί.

4ον. Παιδικοί σταθμοί για όλα τα Ελληνόπουλα στα πρώτα τους χρόνια. Γνωρίζω ότι χιλιάδες νέα ζευγάρια ξεπερνούν τις δυσκολίες με την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών τους. Οι δεσμοί της οικογένειας είναι προφανώς αναντικατάστατοι.

Σε ότι αφορά τους νέους γονείς και τις νέες μητέρες η ΝΔ προτείνει:

1oν. Θεσμοθετείται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο  της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα.

2ον. Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αυξάνεται η άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες. Και επεκτείνεται η προστασία από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό.

3ον. Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα περιμένει όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων.

4ον. Η ουσιαστική βοήθεια μέσω των παιδικών σταθμών βρίσκει συνέχεια στη σταδιακή εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής:Τα παιδιά θα ξεκινούν την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο από τα 4 κι όχι από τα 5 τους χρόνια. Έτσι θα ξεκινούν στην πρώτη δημοτικού με περισσότερα εφόδια.

5ον. Στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας που παραμένει στο κέντρο κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

«Σύγχρονο ασφαλιστικό»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ένα νέο κι αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα. Όπως είπε θα είναι δίκαιο, «ώστε να αποδίδει μετά το τέλος της εργασίας, τους κόπους όλων στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου». Τα μέτρα της ΝΔ, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, αφορούν:

1ον. Τη μετάβαση σε ένα ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως ισχύει, σήμερα, σε όλη την Ευρώπη.Με τρεις πυλώνες: Την εθνική σύνταξη για όλους τους Έλληνες και το ανταποδοτικό μέρος των εισφορών τους για κύρια σύνταξη. Έναν ατομικό «κουμπαρά» που θα δημιουργεί αποθεματικά και αποδόσεις ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζόμενου.

2ον. Τη δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. Οι επιπλέον εισφορές τους θα προσμετρώνται στο νέο υπολογισμό της σύνταξης, η οποία και θα αυξάνεται αναλόγως.

«Φύγετε»

Κλείνοντας ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι σε λιγότερο από ογδόντα ημέρες, οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσα υπέμειναν εδώ και 4 χρόνια: Στα ψέματα και στους φόρους. «Στις εκλογές που έρχονται, οι πολίτες ένα μόνο πανίσχυρο μήνυμα θα στείλουν στην κυβέρνηση: Επιτέλους, φύγετε! Και ένα σύνθημα θα απευθύνουν σε εμάς: Προχωρήστε μπροστά!», είπε ο κ. Μητσοτάκης.