Κυρ. Μητσοτάκης: Τα άβατα τελειώνουν, η ασφάλεια πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα άβατα τελειώνουν, η ασφάλεια πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση με αφορμή την κατάσταση ανομίας που καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στα Εξάρχεια έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στην εκδήλωση του ΚΕΦίΜ ξεκαθάρισε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ τα άβατα θα τελειώσουν, σημειώνοντας μάλιστα ότι η ελευθερία και η αλληλεγγύη είναι έννοιες που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

«Είναι απαίτηση όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας να μπει τέλος στο καθεστώς ανομίας. Αυτή η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων έχει ξεφύγει. Το άβατο των Εξαρχείων έχει κάνει αβίωτη τη ζωή των κατοίκων. Χθες έφτασαν στο σημείο να ακουστούν συνθήματα χυδαία όπου προσέβαλαν ακόμα και νεκρούς .Ολη η κοινωνία θεωρεί ότι έχει φτάσει η ώρα να πει ως εδώ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά τις πρώτες κινήσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

«Η ασφάλεια των πολιτών απόλυτη προτεραιότητα και με την κυβέρνηση της ΝΔ τα άβατα τελειώνουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί αμέσως. Θα καταργήσουμε τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ των κρατουμένων και των σκληρών κρατουμένων και τρομοκρατών όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, θα ενισχύσουμε την ομάδα ΔΙΑΣ και θα επανιδρύσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ». ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε στην εκδήλωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια του φιλελευθερισμού, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία.

«Έχουμε ένα αναποτελεσματικό και δαπανηρό κράτος. Η φιλελεύθερη σκέψη φαίνεται ότι είναι η κόκκινη γραμμή μεταξύ του πραγματικού προοδευτικού και του αντιδραστικού. Οι αυτόκλητοι προοδευτικοί αποδεικνύονται θλιβεροί ρακοσυλλέκτες του παρελθόντος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, που έκανε ειδική αναφορά και στον φιλελεύθερο χαρακτήρα της επανάστασης του 1821.

«Ο αγώνας του 1821 ήταν μία εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση αλλά ήταν και μια φιλελεύθερη επανάσταση. Ο Διονύσιος Σολωμός το 1823 εισάγει την φιλελεύθερη έννοια, επηρεασμένη τότε η ελληνική επανάσταση από την φιλελεύθερη σκέψη που κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Η φιλελεύθερη πτυχή της επανάστασης κινδυνεύει να χαθεί. Οι προοδευτικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες καλούνται ξανά να απαντήσουν στο ίδιο ερώτημα. Ο βασικός κεντροδεξιός φορέας του τόπου η ΝΔ καλείται να υπερβεί το ίδιο πρόβλημα και τις δικές της αδυναμίες.

Για να απαντήσουμε στα παραπάνω θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα θεμελιώδη. Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς οι φιλελεύθεροι επιλέγουμε από την έννοια ''λαός'', τη λέξη ''πολίτης''. Το κράτος ξεχνά τελείως ότι λειτουργεί υπέρ του πολίτη. Το κοινωνικό συμβόλαιο τελικά καταρρέει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδικές αναφορές στην εφαρμογή του φιλελευθερισμού σε κρίσιμους τομείς, όπως εκείνους της Υγείας και της Παιδείας.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική παιδεία χωρίς την ελεύθερη επιλογή μάθησης, δεν μπορεί να υπάρχει δημόσια παιδεία χωρίς να υπάρχει κοινή αφετηρία για όλα τα παιδιά σε όλη την χώρα. Η ελεύθερη οικονομία οδηγεί στην ελεύθερη δημιουργία, γιατί δίνει για ευκαιρίες για προκοπή στον λιγότερο προνομιούχο. Μια προοδευτική φιλελεύθερη κοινωνία αναπνέει το οξυγόνο της ελεύθερης οικονομίας και σκέψης.

Το φιλελεύθερο σχέδιό μας επιτρέπει σε όλους να κατακτήσουν την ζωή μέσα από την σκληρή δουλειά, χωρίς διακρίσεις. Το πρώτο νέο πρότυπο σχολείο που θα ιδρύσουμε θα είναι στο Περιστέρι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα είχε μόνο καλά λόγια για το έργο του ΚΕΦίΜ, το οποίο χαρακτήρισε «ανάσα ορθού πολιτικού λόγου».

«Εκτιμώ πολύ την πρόσκληση που είχα να έρθω εδώ. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την τόλμη με την οποία διατυπώνεται τις απόψεις σας. Το ΚΕΦίΜ αποτελεί μία ανάσα ορθού πολιτικού λόγου σε ένα γενικότερο σκηνικό θολούρας. Κινούμαστε σε ένα κοντινό μήκος κύματος. Είναι βέβαιο ότι σε πολλά σημεία συγκλίνουμε ως προς τις προτάσεις που έχετε διατυπώσει. Κάποιες από αυτές μας βρίσκουν σύμφωνες, όπως για την παιδεία και με κάποιες άλλες διαφωνούμε, όπως σε αυτή του κατώτατου μισθού. Οι δεξαμενές σκέψεις πρέπει να δείχνουν τολμηρά το δρόμο μπροστά. Στο ΚΕΦίΜ μας έχετε προσφέρει εφτά χρήσιμες προτάσεις. Σας ευχαριστώ προσωπικά τόσο ως πρόεδρος της ΝΔ όσο και ως απλός φίλος του ΚΕΦίΜ», σημείωσε και κατέληξε: 

«Στις 26 Μαΐου έχουμε εκλογές όπου θα αναμετρηθούν ο προοδευτικός φιλελευθερισμός με έναν ιδεολογικό αχταρμά. Είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση θετικά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.