Κυρ. Μητσοτάκης: Θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δώσω το παράδειγμα

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δώσω το παράδειγμα

Στα εμβόλια που αναμένονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, από την Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας ότι είναι απόλυτα βέβαιος για την ασφάλεια τους όταν κυκλοφορήσουν, ενώ υπογράμμισε ότι θα δώσει το παράδειγμα καθώς εμβολιαστεί πρώτος ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα». Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.

Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, εκτιμώντας ωστόσο ότι «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

«Η μάσκα το καλύτερο μέτρο προστασίας που έχουμε απέναντι στον κορονοϊό»

Ερωτηθείς για την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους», προσθέτοντας ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μοιράζει δωρεάν τις μάσκες, ενώ στάθηκε γενικότερα στη χρήση μάσκας απευθύνοντας «έκκληση προς όλους: ο λόγος που επιμένουμε στη χρήση της μάσκας είναι γιατί μας το επισημαίνουν οι ειδικοί. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράμε όλη την ημέρα, αλλά αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, ενώ επανερχόμενος στα σχολεία είπε για το το μέγεθος των τάξεων πως «ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις για να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρξουν κάποια κρούσματα», αλλά υπογράμμισε υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. 

Πρόσθεσε ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες Λέσβο και Πέλλα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως, αλλά τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ενημέρωσε ότι «εδώ και δύο ημέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας τα rapid test αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο. Η χώρα θα προμηθευτεί ένα εκατομμύριο τέτοια τεστ».

Απευθυνόμενος σε όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «έχω μια ευθύνη ως Πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με κανονιστικά μέτρα και με την πειθώ».