Κυρ. Μητσοτάκης: «Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα δεν πρόκειται να κυρωθούν»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα δεν πρόκειται να κυρωθούν»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου -όπως είπε- να κάνει καλά τη δουλειά της, σχετικά με το μεταναστευτικό, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι τα κείμενα Τουρκίας - Λιβύης δεν θα κυρωθούν. Κι αυτό διότι «όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, εξαφανίζοντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και επειδή η Τουρκία απομονώθηκε διεθνώς, μέσα σε μόλις δύο 24ωρα, καθώς ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε., Ισραήλ και Αίγυπτος καταφέρθηκαν κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να τα κυρώσει, διότι «κυρίως η Γαλλία του Προέδρου Μακρόν Πρόεδρο Μακρόν πήραν σαφή θέση ενάντια στη συμφωνία αυτή».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην περάσει η συμφωνία.

«Ο Πρέσβης της Λιβύης απελαύνεται, ενώ την άλλη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Βουλής της (ανατολικής) Λιβύης έχει και στα ΗΕ καταφερθεί κατά της συμφωνίας, έχοντας αναφέρει ότι Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα. Στην Λιβύη δεν υφίσταται μια κυβέρνηση με εθνικά αρραγές μέτωπο, επομένως η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της. Θα τεθεί το εν λόγω ζήτημα την επόμενη εβδομάδα και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είμαι σίγουρος ότι θα λάβουμε την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του έθεσε εκτός του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών και το μεταναστευτικό.

Υπενθύμισε τις πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων, είναι η φύλαξη των συνόρων, η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, η ανακούφιση των νησιών και οι γρήγορες επιστροφές και παράλληλα τόνισε ότι ενισχύουμε τις δυνάμεις αποτροπής με νέους φύλακες εξοπλίζουμε με σύγχρονα πλωτά μέσα το Λιμενικό. Πάντως προσέθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο χειρισμό του μεταναστευτικού: «Εγώ κάλεσα τους γείτονές μας να ελέγχουν τις ακτές τους και η ακτοφυλακή τους να συνεχίσει να συνεργάζεται αποτελεσματικά όπως παλιότερα με τις δικές μας αρχές. Η Τουρκία πρέπει να κάνει κι αυτή καλά την δουλειά της όπως και μεις, όπως εξάλλου και η Ευρώπη. Εμείς θα παραμείνουμε να είμαστε η γέφυρα συνεννόησης».

Την ίδια ώρα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσφατη δήλωσή του εν μέσω της συνάντηση με τον Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την Ελλάδα για υποχωρητικότητα. Είπε ότι η λάθος στάση Τσίπρα ήρθε τη λάθος στιγμή.

«Λυπάμαι και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος», υπογράμμισε κατακεραυνώνοντας τον πρώην πρωθυπουργό.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ελπίδας προς τον ελληνικό λαό, υπενθυμίζοντας ότι και παλαιότερα η Ελλάδα βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες αλλά τις ξεπέρασε με ενότητα και σωστές επιλογές συμμάχων. «Θα βγει και πάλι σε ήμερα νερά για να μπει στη ρότα της ανάπτυξης», είπε κλείνοντας την εισήγησή του.