Κυρ. Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα

Κυρ. Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα

Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα γιατί θεωρεί πως αυτή ακριβώς είναι η κινητήριος δύναμη η οποία μπορεί να επαναφέρει την πατρίδα μας σε ρυθμούς διατηρήσιμης σταθερής ανάπτυξης, σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης. επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει επιτυχημένη εταιρεία χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους».

«Εμείς τηρούμε από δικής μας πλευράς αυτά τα οποία είχαμε δεσμευθεί απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα και στους εργαζόμενους. Μειώνουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώνουμε το φόρο στα μερίσματα, διευκολύνουμε την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ειδικά στη φαρμακοβιομηχανία, δίνουμε πρόσθετα κίνητρα επιτρέποντας τον συμψηφισμό του clawback με παραγωγικές επενδύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν μετριούνται μόνο με τα αποτελέσματα των ισολογισμών τους, με τα κέρδη τους, με τα μερίσματα που διανέμουν στους μετόχους τους. Αποτυπώνονται, κυρίως, με την ικανοποίηση με την οποία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις στηρίζουν συνολικά την επιχειρηματική προσπάθεια.

«Δεν υπάρχει κατά την άποψή μου επιτυχημένη εταιρεία χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους οι οποίοι να αισθάνονται ότι συμμετέχουν με την δικιά τους συνεισφορά στο ευρύτερο καλό της εταιρείας αλλά και τη δικιά τους προσωπική ατομική προκοπή», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι περιμένει από τις επιχειρήσεις να κάνουν αυτό το οποίο κάνει η Pharmathen, να επενδύσουν πάνω απ’ όλα στον τόπο. «Όταν λέμε να επενδύσουν στον τόπο δεν επενδύουμε μόνο σε κτίρια, σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Πάνω από όλα επενδύουμε σε ανθρώπους, στην εκπαίδευση τους, στη δυνατότητα τους να μπορούν να διακρίνονται μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις οι οποίες και τους δίνουν τη δυνατότητα να απασχολούνται σε αυτές», συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στη μείωση της φορολογίας τόνισε ότι δεν αφορά μόνο τις εταιρείες, αλλά και τους εργαζόμενους. «Για αυτό και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης μας- ότι με το που θα δημιουργήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο -κάτι το οποίο εκτιμώ ότι θα μπορεί να γίνει πολύ σύντομα- ότι θα μειώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί μία πρόσθετη εξαιρετικά επιβαρυντική φορολόγηση στα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα της μισθωτής εργασίας».

«Μόνο έτσι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουν ένα συγκεκριμένο, απτό όφελος στο δικό τους διαθέσιμο εισόδημα, πέρα από τις υπόλοιπες μειώσεις που έχουμε ήδη κάνει στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της επιχείρησης και σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται έμπρακτα από την πλευρά της πολιτείας η πρωτοποριακή επιχειρηματική πρωτοβουλία, επισημαίνοντας παράλληλα και τις ευθύνες της εταιρείας απέναντι στους εργαζομένους της.