Κυρ. Μητσοτάκης προς Ε. Ράμα: Η πορεία στην Ε.Ε. ταυτίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κυρ. Μητσοτάκης προς Ε. Ράμα: Η πορεία στην Ε.Ε. ταυτίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σαφές μήνυμα προς τη γείτονα χώρα για τη συμπεριφορά της απέναντι στην ελληνική μειονότητα, έστειλε ο αρχηγός της ΝΔ, στο πλαίσιο του 12ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι στις επερχόμενες εκλογές θα είναι η τελευταία φορά που οι ομογενείς θα χρειαστεί να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.

Με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βάλει νερό στο κρασί του. «Να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε- είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά» σημείωσε και υπογράμμισε πως «το μήνυμα, λοιπόν, αυτό είναι ξεκάθαρο, απευθύνεται προς όλους, απευθύνεται προς τις γειτονικές χώρες και απευθύνεται προφανώς και προς την ίδια την Ε.Ε. που αποτελεί τον τελικό θεματοφύλακα και κριτή της πορείας προσέγγισης με την Ευρώπη όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στον Επίτροπο Χαν την περασμένη εβδομάδα, όπου του υπενθύμισε  το αυτονόητο, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι απολύτως ταυτισμένη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Αναφερόμενος στους ομογενείς τόνισε ότι αυτό το μεγάλο δυναμικό του παγκόσμιου Ελληνισμού η χώρα μας το έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο. «Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ξαναγίνουν ένα. Διότι ο παγκόσμιος Ελληνισμός θα συνδράμει στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας να ξανασταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει αξιοπρέπεια», επισήμανε και πρόσθεσε πως «θα δώσουμε τη δυνατότητα εντός του πρώτου μήνα της νέας διακυβέρνησης στους Έλληνες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους».

Υπενθύμισε επίσης ότι έχει ήδη καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου σε αυτή τη κατεύθυνση. «Η Κυβέρνηση ουδέποτε τη συζήτησε. Έχουμε ζητήσει Προ Ημερησίας Συζήτηση στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των κομμάτων ακριβώς για το ίδιο θέμα. Η συζήτηση αυτή ουδέποτε προγραμματίστηκε. Υποτίθεται ότι σήμερα λειτουργεί κάποια Επιτροπή η οποία θα εξετάσει το ζήτημα της δυνατότητας ψήφου για όσους κατοικούν στο εξωτερικό. Έχω περίπου τη βεβαιότητα ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τις επόμενες εκλογές», ανέφερε. 

«Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι τελευταίες εκλογές στις οποίες θα χρειαστεί να έρθετε στη χώρα σας για να ψηφίσετε. Γιατί από τις μεθεπόμενες θα μπορείτε να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας», ξεκαθάρισε και σημείωσε πως οι εκλογές αυτές «θα μας δώσουν ξανά τη δυνατότητα να μπορούμε να βάλουμε τη χώρα σε μια άλλη τροχιά. Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια, από την παρακμή, από αυτήν τη στασιμότητα, από αυτό το διχαστικό πολιτικό κλίμα το οποίο πηγαίνει πολλά χρόνια τη χώρα πίσω. Να κοιτάξουμε στο μέλλον».

Τέλος, αναφερόμενος στο brain drain τόνισε ότι παραπάνω από 400.000 νέα παιδιά έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό και πως οι περισσότεροι δεν έφυγαν από επιλογή, αλλά για΄τι δεν υπήρχαν δουλειές. «Η καλύτερη πολιτική για να αντιμετωπίσουμε το brain drain είναι να δημιουργήσουμε καλές δουλειές στην Πατρίδα μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις. Γι' αυτό και η Νέα Δημοκρατία συνοψίζει το οικονομικό της πρόγραμμα στις 11 λέξεις που σας ανέφερα και εχθές. Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις απασχόλησης», επισήμανε.