Κυρ. Μητσοτάκης: Θα εξοβελιστούν από τα Πανεπιστήμια οι συμμορίες που τα λυμαίνονται

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα εξοβελιστούν από τα Πανεπιστήμια οι συμμορίες που τα λυμαίνονται

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές στην Ανώτατη Παιδεία», επέρριψε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν στην εκπαίδευση.

«Στην Παιδεία, οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα. Και το λέω με πλήρη συνείδηση του βάρους που έχουν οι λέξεις αυτές πάνω στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν  την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν το φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία. Το λέω επίσης με γνώση του δημοκρατικού αισθήματος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στα δύσκολα σκοτεινά χρόνια που έχει περάσει ο τόπος, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία ήταν τα ξύλινα τείχη της Δημοκρατίας. Έρχεται, άλλωστε, σε λίγες εβδομάδες η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

Η Παιδεία είναι η καρδιά της Δημοκρατίας και χτυπάει σωστά μόνο όταν ο παλμός της δημόσιας ζωής είναι ζωηρός και υγιής, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «πολιτική παρακμή» τα όσα διαδραματίζονται στο δημόσιο βίο της χώρας το τελευταίο διάστημα. 

«Όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια εικόνα πολιτικής παρακμής. Υπουργοί λένε πρωτοφανή πράγματα ο ένας για τον άλλο. Ενώ η κυβέρνηση πολιτεύεται με κυνισμό και διγλωσσία. Ο συγκυβερνήτης απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρνηση στην οποία δίνει χρόνο για να ολοκληρώσει το εγχείρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει. Αυτό παραπέμπει σε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Όλα αυτά σε μια βαριά κοινωνικο-οικονομική ατμόσφαιρα όπου η υπερφορολόγηση φέρνει φτωχοποίηση και η γενίκευση της ανομίας προκαλεί παντού ανασφάλεια. Κάτι που βλέπουμε, βεβαίως, και στα προαύλια και στις αίθουσες των πανεπιστημίων, τα οποία όχι μόνο στερούνται πόρους, αλλά είναι παραδομένα σε συμμορίες. Κάτι που ανάγκασε τελικά τους ακαδημαϊκούς δασκάλους να πάρουν το νόμο στα χέρια τους για να προασπίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο. Το αίτημα για μια δραστική επανεκκίνηση είναι διάχυτο σε όλη την κοινωνία. Οι πολίτες θέλουν επιτέλους η Ελλάδα να αλλάξει. Και αυτό θα γίνει μέσα από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, που θα επαναφέρει τη χώρα και τους θεσμούς στην κανονικότητα, θα δρομολογήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα καλλιεργήσει το αίσθημα ασφάλειας, συνεργασίας και ενότητας μεταξύ των Ελλήνων. Και φυσικά θα βάλει την παιδεία και τους ανθρώπους της στην πρώτη γραμμή των εθνικών προτεραιοτήτων για την Ελλάδα του μέλλοντος. Η ώρα αυτής της αλλαγής πλησιάζει. Και όλοι εσείς, οι πρωτοστάτες της γνώσης, δεν μπορεί παρά να είστε παρόντες σε αυτήν», πρόσθεσε. 

Η Παιδεία είναι μηχανή ανάπτυξης και γιαυτό πρέπει να συνδεθεί με την οικονομία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά ότι η ΝΔ θα αγωνιστεί για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος.

«Η Νέα Δημοκρατία θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Έτσι ώστε να μπορούν επιτέλους να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας. Όμως η καρδιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χτυπά και θα χτυπά στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί. Πρέπει επιτέλους να γεφυρώσει το σημερινό χάσμα μεταξύ της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των αναγκών μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει διαρκώς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά στο πώς οραματίζεται τα πανεπιστήμια.

«Όταν μιλώ για πανεπιστήμια, σε τι ακριβώς αναφέρομαι; Πρώτον, ακαδημαϊκά ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα. Ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Μόνο έτσι θα μείνουν εδώ τα καλύτερα ελληνικά μυαλά, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην πατρίδα μας.

Δεύτερον, πανεπιστήμια με άξιους διδάσκοντες, οι οποίοι θα πρωτοστατούν στην επιστήμη τους. Που θα αμείβονται αξιοπρεπώς και θα αισθάνονται ασφαλείς, αλλά και υπερήφανοι για το λειτούργημά τους.

Και τρίτον, ιδρύματα-δημιουργικές κυψέλες για ολόκληρη την κοινωνία. Που θα διοικούνται σωστά, παράγοντας ερευνητικό αποτέλεσμα. Και θα εμβολιάζουν με γνώσεις και ήθος όλους τους πολίτες και συχνά και το πολιτικό μας προσωπικό». 

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό αλλά και στον υπουργό Παιδείας για τις επιλογές τους στην Παιδεία.  

«Οι κύριοι Γαβρόγλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκαετίας του '80: Η εκλογή πρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια αναστατώνει τη ζωή στα Α.Ε.Ι με μόνο στόχο τον κομματικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιολόγηση ουσιαστικά ακυρώθηκε με την υποβάθμιση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας και με το bullying που έζησαν οι καταξιωμένοι επιστήμονες του εξωτερικού οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν με τις  ιδέες τους. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αντί για εργαλείο ανάπτυξης, αλλά και εσόδων, μένουν αλυσοδεμένα από συνεχή αντικίνητρα προς τους διδάσκοντες. Η καθημερινότητα στις Σχολές, μάς απειλεί και μας προσβάλλει όλους: Στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο και σε πολλά ακόμη πανεπιστήμια, χώροι που έχουν καταληφθεί έχουν γίνει  επίσημα γιάφκες κουκουλοφόρων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλειψαν οι αναφορές στο «Ρουβίκωνα» αλλά και στα όσα έγιναν στο γραφείο του υπουργού Παιδείας εχθές.

«Οι ''Ρουβίκωνες'' έφτασαν στο σημείο να καταλαμβάνουν  και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανακοινώνουν, γραφεία μέσα στη Φιλοσοφική. Και κάθε τόσο, οι καθηγητές και οι φοιτητές υφίστανται επιθέσεις από τραμπούκους ή εμποδίζονται στο έργο τους από κάθε είδους παρανόμους. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση απαντά με μία απαράδεκτη διάταξη για το άσυλο και με το κατάπτυστο πόρισμα Παρασκευόπουλου. Χθες είχαμε μια ακόμα εικόνα ντροπής, με τα όσα συνέβησαν στο γραφείο του κ. Γαβρόγλου.  Η εικόνα νέων ανθρώπων, που φέρονταν χωρίς ίχνος σεβασμού και αίσθησης δημοκρατικής συνείδησης, ήταν σοκαριστική για όλους μας και άκρως ανησυχητική. Και η εικόνα του υπουργού ενός κόμματος που όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψε τέτοια φαινόμενα, ήταν απογοητευτική και ντροπιαστική για τον ίδιο, ασχέτως αν δεν έδειξε καν να το αντιλαμβάνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι τα φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια θα παταχθούν, όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«H πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας αποτελεί για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει παντού στη χώρα μας ελευθερία έκφρασης και ο μόνος χώρος που να απαγορεύεται να εκφράσει κανείς τις απόψεις του να είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ. Τα αμφιθέατρα είναι χώρος γνώσης και διαλόγου, όχι τραμπουκισμών και βίας. Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι' αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ! Θέλουμε πανεπιστήμια όπου φοιτητές και καθηγητές δεν θα φοβούνται. Θέλουμε πανεπιστήμια για τα οποία δεν θα ντρεπόμαστε. Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο - εντός εισαγωγικών -  ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», τόνισε. 

Επικίνδυνο πείραμα της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χωρίς αξιολόγηση αφομοίωση των τεχνολογικών ιδρυμάτων στα πανεπιστήμια, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο, που θα επαναθεμελιώνει την τεχνολογική εκπαίδευση με επίκεντρο τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και με τα νέα αντικείμενά της, όπως είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στα οικονομικά των πανεπιστημιακών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντί να διαθέσει χρήματα για ένα καλύτερο ειδικό μισθολόγιο, κατευθύνθηκαν προς τους «ημετέρους». «Αντί το δημόσιο να προσλαμβάνει καταρτισμένο προσωπικό προσλαμβάνει στρατιές υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν διαφορετικά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην πλήρη αυτονομία των ΑΕΙ στο πλαίσιο του Συντάγματος. «Τα Πανεπιστήμια πρέπει τα ίδια να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των εισαχθέντων. Δεν γίνεται με αποφάσεις άλλων να διπλασιάζεται ο αριθμός των εισαχθέντων. Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να αντανακλά όχι μόνο την αυτονομία των ιδρυμάτων αλλά, πρωτίστως, τις εκπαιδευτικές προτεραιότητες που θέτουμε ως ελληνική κοινωνία για το μέλλον των νέων μας», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως παρότι η ΝΔ δε θα αλλάξει άμεσα το σύστημα εισαγωγής, δε θα εμπλακεί σε επικίνδυνους πειραματισμούς, όπως κάνει η κυβέρνηση σήμερα. 

«Η επαναφορά βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια είναι απαραίτητη ως ελάχιστη ανταπόδοση στην πολιτεία που παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης στους νέους μας. Δεν γίνεται κάποιος που γράφει, για παράδειγμα, μέσο όρο 3 να μπαίνει στο  πανεπιστήμιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επεσήμανε ότι όλο το πλαίσιο λειτουργίας για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο της νέας διακυβέρνησης.