Κυρ. Μητσοτάκης: Βέτο ανά πάσα στιγμή στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Βέτο ανά πάσα στιγμή στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Εθνική ήττα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά του Αλέξη Τσίπρα και αποκαλύπτοντας με στοιχεία τα σημεία τα οποία αποδεικνύουν πως παραχωρήθηκε «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα στα Σκόπια. «Αγνοείτε τους Έλληνες» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί ένα εθνικό θέμα εξαγοράζοντας και συνειδήσεις βουλευτών. Ακόμη, σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας για προσβολή της αλήθειας και της ιστορίας της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι την ώρα που καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην «στην καταστροφική του αποστολή» και στο πλαίσιο αυτό «μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας».

Σε υψηλούς τόνους κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αγνοεί «τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών» προσθέτοντας πως «χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός εξαγοράζονται ακόμη «και συνειδήσεις βουλευτών».

Κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων που «κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια».

«Έχουμε» είπε «μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά – οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι με όλα αυτά γελοιοποιείται η δημόσια ζωή και υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα πλήρες κείμενο, δηλαδή, του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων. 

Βέτο ανά πάσα στιγμή στην ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης  των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει  στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα.  Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ, προαναγγέλοντας τα επόμενα βήματα της γαλάζιας παράταξης.

Κάλεσε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει το παραμύθι και να ομολογήσει «επιτέλους, ότι μόνον εσείς κάνετε αυτά που όλοι οι πολιτικοί ηγέτες απέκρουαν στο παρελθόν».  «Είπατε ναι εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πούνε όχι», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι δέχτηκε ότι είχε ζητήσει ο κ. Γκρούεφσκι πριν από 10 χρόνια, αλλά, τότε, η Ελλάδα τούς έκλεισε την πόρτα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρα είτε είναι τελείως αντιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός, ή και τα δύο.  Καταλάβετε το επιτέλους.  Εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή σε αλυτρωτικές πολιτικές. Όπως έχω ξαναπεί, τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν «μακεδονικός», που ομιλεί «μακεδονική» γλώσσα», είπε.

Κατέληξε, δε, στο συμπέρασμα ότι Η Συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει το εθνικό συμφέρον και γεννά νέα προβλήματα στον τόπο. Κι αυτό διότι «Ως κείμενο είναι αντιφατικό και αμφίσημο. Και ως «Οδικός Χάρτης» μειωτικός για την χώρα. Κυρίως, όμως, είναι θνησιγενής γιατί πριν ακόμη ισχύσει, έχει ήδη παραβιαστεί»

Σε πιο προσωπικό ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι Νέα Δημοκρατία μιλά πάντα με την γλώσσα της αλήθειας, πολύ περισσότερο για τα εθνικά θέματα.  «Και σήμερα, αν και θα μου ήταν εύκολο να το κάνω, επέλεξα να μην επικαλεστώ το συναίσθημα αλλά την λογική. Από το βήμα της Βουλής, λοιπόν, θυμίζω ότι η παράταξή μας έδωσε και δίνει πρώτη την μάχη: Καταγγείλαμε εξαρχής τις μυστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις στέλνοντας σήμα κινδύνου για όσα έρχονται.  Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον», είπε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας.  «Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.  Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο.  Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο. Γι' αυτό ακριβώς και όλα κρίνονται σήμερα. Όχι αύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι εφτά αλήθειες

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε τις εφτά αλήθειες που προκύπτουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.

-Αλήθεια πρώτη.  Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας.

- Αλήθεια δεύτερη. Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της Συμφωνίας. Μάλιστα, η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977.

- Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται -προσέξτε- τα εξής: «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός έθνους σε διεθνή συνθήκη δεν έχει υπάρξει ξανά.

- Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes -δηλαδή να υπάρχει ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Και εξηγώ γιατί:Τους όρους Μακεδόνες και μακεδονικό η κυβέρνησή σας τους κατοχυρώνει διεθνώς για τη γειτονική χώρα.

- Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία».

- Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της.

- Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή.