Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα

Του Γιάννη Τρουπή

Σκληρές αναφορές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών περιείχε η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη της σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να αρχίσει την τριήμερη περιοδεία του στην Μακεδονία από την Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκε για τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα μακεδονικά προϊόντα, ως απόρροια της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί.

«Μόλις προχθές ο κ. Ζάεφ αναγνώρισε την μεγάλη αλήθεια, ότι ο ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη στην οποία προέβη ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του νυν πρωθυπουργού Π. Λαφαζάνης μιλώντας χθες στην εκπομπή «Τέτοιοι είναι» στο Action24 τονίζοντας πως «και ο κ.Λαφαζανης αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του ήταν έτοιμοι να δεχτούν το «Μακεδονία» σκέτη από το 2015».

«Είναι μια συζήτηση, σε αντίθεση με χθες, που είναι ανοικτή στα ΜΜΕ. Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, ό,τι λέμε το λέμε δημόσια. Να δηλώσω δίπλα σας και απέναντι στα τετελεσμένα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει αλλά τα προβλήματα που προκάλεσε μένουν όρθια στο δρόμο της χώρας προς το αύριο» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη στην πόλη είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα από την συμφωνία είναι μπροστά μας. Καλούμαστε όλοι μαζί, να χαράξουμε μια στρατηγική συνεκτική για να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών. Δυστυχώς η ΝΔ δεν κατάφερε να αποτρέψει παρά τη μεγάλη μάχη στη Βουλή την κύρωση της συμφωνίας. Δυστυχώς κάθε μέρα που περνά είναι μια πρόσθετη δικαίωση της στάσης της ΝΔ» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στα όσα είπε πριν από δύο μέρες ο Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ενώπιον των επιχειρηματιών ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τα μακεδονικά προϊόντα.

Ο περιφερειαρχής Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αφού ευχαρίστησε τον κ.Μητσοτάκη για την στάση που κράτησε στο σκοπιανό ζήτημα, αναφέρθηκε στα πρώτα προβλήματα που έχουν ήδη προκληθεί από την κύρωση της συμφωνίας.

«Πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας των Πρεσπών, είδαμε το τί έγινε στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου, όπου τα Σκόπια εμφανίστηκαν ως Μακεδονία και μετά την έντονη αντίδραση μας, μετά από δυο μέρες, έβαλαν με μικρά γράμματα την φράση «Βόρεια Μακεδονία.

Και πριν από λίγες μέρες, σε έκθεση οίνου, βάλανε κρασιά «μακεδονικά» με επωνυμία «το κρασί του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα επιμελητήρια, δε θα το αφήσουμε το θέμα στη μοίρα του» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ανησυχούμε από τις διαμάχες που έχουν ξεκινήσει μεταξύ μακεδονικών προϊόντων και προϊόντων βόρειας Μακεδονίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ καλείται να λύσει ένα πρόβλημα που δεν είναι αυτός υπεύθυνος για τη δημιουργία του» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων βορείου Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντόπουλος.