«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προϋπόθεση ευημερίας»

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προϋπόθεση ευημερίας»

Του Γιάννη Παλιούρη

Την αποφασιστικότητά του να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα στο αύριο, βάζοντας  την υπογραφή της που θα είναι ηλεκτρονική, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο digital economy forum που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία συνειδητή επιλογή, άκρως πολιτική, που γίνεται στο όνομα των πολλών και αποτελεί προϋπόθεση ευημερίας των πολιτών σε κάθε επίπεδο, από την οικονομία και την παιδεία μέχρι την υγεία και την άμυνα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι γι' αυτήν την κυβέρνηση ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας αποτελεί κεντρική επιλογή. Ανέφερε πως αφετηρία υπήρξε η ίδρυση ενός υπουργείου με σαφή προσανατολισμό και χαρακτήρα καθώς το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι σήμερα διακριτό από το παλαιό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς έχει καταστεί  ένα πολιτικό κέντρο με όλες τις σχετικές αρμοδιότητες, τόσο νομοθετικά όσο και τεχνολογικά.

«Μία κεντρική δομή, που θα έχει την συνολική ευθύνη του ψηφιακού μετασχηματισμού, με αναφορά απευθείας στον Πρωθυπουργό. Κάτι που απορρέει από ανάγκη για κάθετες αποφάσεις, αλλά με οριζόντιες εφαρμογές. Γιατί, ακριβώς,  «η συγκεκριμένη πολιτική, ενώ χαράσσεται σε ένα κέντρο, αφορά και απλώνεται σε όλα τα υπουργεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα την προσέλκυση ανθρώπων με ταλέντο και δεξιότητες, για τη στελέχωση των σχετικών θέσεων ευθύνης, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αναδιάταξη του κράτους σε θεσμικό επίπεδο, με διαλειτουργικότητα μεταξύ των κέντρων του και απλούστευση των διαδικασιών που τα συνδέουν με τον πολίτη, κάτι που όπως είπε αποτελεί αντίδοτο στο δηλητήριο της γραφειοκρατίας. «Ο τρόπος για να μην ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα. Και η μόνη λύση για να  γίνει καλύτερη η καθημερινότητα του Έλληνα», συμπλήρωσε. 

Όπως ανέφερε σε αυτό το πεδίο καλείται να δράσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αποτιμώντας την αλληλεπίδραση των πολιτών με το κράτος, γύρω από «γεγονότα ζωής», από τη γέννηση ενός παιδιού και την πρώτη εγγραφή του στο σχολείο μέχρι την ανανέωση του διπλώματος ή μιας ταυτότητας ενός ενήλικου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι μέχρι και σήμερα η διεκπεραίωση τέτοιων γεγονότων απαιτεί διαδικασίες, ακόμη και ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη του πολίτη, που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο από τους νόμους που ήδη ψηφίστηκαν, αυτός του Υπουργείου Εσωτερικών για  Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση και ο Αναπτυξιακός, οι οποίοι επιλύουν μια σειρά εκκρεμοτήτων:

- Απλοποίηση αδειοδότησης συστημάτων κεραιών

- Δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

-Δημιουργία της ψηφιακής πύλης gov.gr

- Νέος σχεδιασμός Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας

Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στα αλλεπάλληλα κρούσματα κυβερνοπολέμου που εκδηλώνονται σε άλλα σημεία του πλανήτη, τονίζοντας ότι η πρώτη  απάντηση της κυβέρνησης ήταν να εφαρμόσει αμέσως την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενιαία προστασία συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, ορίζοντας ποιες εθνικές υποδομές κατατάσσονται ως κρίσιμες. 

Πρόοδος σε έξι μείζονες στόχους

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ψηφιακή πρόοδος θα συντελεστεί νε την επίτευξη έξι βασικών στόχων.

Ο πρώτος είναι η δημιουργία της πλατφόρμας gov.gr, που θα είναι η μοναδική πύλη για την πρόσβαση των πολιτών στο Δημόσιο και στις υπηρεσίες του, δηλαδή το ενιαίο και αμέσως αναγνωρίσιμο «πρόσωπο» του Δημοσίου στο κοινό και θα παρέχει και δύο από τις πιο διαδομένες πράξεις για τους πολίτες: την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Η πύλη θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις νέες ταυτότητες και διευκρίνισε ότι θα είναι έγχρωμες, με σύγχρονη υποδομή και δυνατότητα ψηφιακών υπογραφών για τους πολίτες ώστε να εξυπηρετούνται από απόσταση και χωρίς την φυσική τους παρουσία.  Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και άλλοι αριθμοί θα γίνουν, δηλαδή, ένας -συνδεδεμένος με τις νέες ταυτότητες. Με άλλα λόγια, ένας συγκεκριμένος αριθμός θα αντιστοιχεί σε κάθε επώνυμο πολίτη.

Ο τρίτος στόχος αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση του ομώνυμου Εθνικού Προγράμματος. Με ακρογωνιαίο λίθο του,  την αρχή «μόνον άπαξ» -το αγγλικό «once only»: το Δημόσιο δεν θα ζητά, πλέον, ξανά και ξανά από τον πολίτη δεδομένα που ήδη του έχουν δοθεί.  Ένα δείγμα  είναι, σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, και η διασύνδεση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών που ανακοινώθηκε προ ημερών. 'Όπως είπε χαρακτηριστικά από 1ης Δεκεμβρίου, οι πολίτες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στις φορολογικές αρχές έγγραφα για ληξιαρχικά γεγονότα που τους αφορούν. Πιστοποιητικά για γάμους, γεννήσεις ή διαζύγια όπως και κάθε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση θα ανταλλάσσονται, στο εξής, μόνο μεταξύ των υπηρεσιών. 

Ο τέταρτος στόχος προσβλέπει στην πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι άνοιξε ο διάλογος για το έργο «Ultra Fast Broadband» και υπάρχει ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη του φάσματος του 5G μέχρι τα μέσα του 2021. 

Κάλεσε, δε, τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, ώστε να σταθούν και αυτοί αρωγοί της στο ψηφιακό εγχείρημα καθώς όπως είπε  το κόστος των δεδομένων στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλό.

Η πέμπτη πτυχή της πολιτικής της κυβέρνησης εστιάζει στο reskilling, δηλαδή στην καλλιέργεια, δηλαδή, των νέων  δεξιοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού καθώς όπως επεσήμανε η προσαρμογή στις συνθήκες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης δεν απαιτεί, πλέον, μόνο εξειδίκευση και συγκεκριμένες επαγγελματικές ικανότητες αλλά και ένα πρόσθετο προσόν: την προσαρμοστικότητα σε διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις. «Οι σημερινοί νέοι καλούνται “να μάθουν να μαθαίνουν”, δηλαδή να είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι για τη μαθητεία σε κάτι καινοτόμο», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ένα ευρύ σχέδιο επιμορφωτικών προγραμμάτων για ανέργους ή και ήδη απασχολούμενους με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόσο με το Υπουργείο Παιδείας, όσο και με το Υπουργείο Εργασίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στους νέους που απασχολούνταν στην τεχνολογία και 'έφυγαν στο εξωτερικό, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι καθώς τα πράγματα αλλάζουν θα επιστρέψουν και πάλι στη χώρα μας.

Έκτη και τελευταία στόχευση θα είναι η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων που μπορεί να συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη. Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει  μια ολοκληρωμένη στρατηγική αξιοποίησης των ανοικτών δεδομένων, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα και με έμφαση στην αναπτυξιακή διαδικασία και στον ανασχεδιασμό λειτουργιών και διαδικασιών καθώς και με έμφαση στην ασφάλεια και στην αξιοπιστία των δεδομένων, με την εφαρμογή τεχνολογιών blockchain και εκτεταμένων ελέγχων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί μία ουδέτερη κατεύθυνση “τεχνική”. Αλλά μία συνειδητή επιλογή, άκρως πολιτική. Που γίνεται στο όνομα των πολλών και όχι μόνο κάποιων “ειδικών”. Και η οποία αναδεικνύεται σε τομή, που διαφοροποιεί τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό από τον ανώδυνο μοντερνισμό. Προϋπόθεση ευημερίας των πολιτών, δηλαδή, σε κάθε επίπεδο: από την Οικονομία και την Παιδεία μέχρι την Υγεία και την Άμυνα. Ας μην θεωρηθεί, λοιπόν, “τεχνοκρατική” η παρέμβασή μου, απόψε. Μιλώντας για την ψηφιακή μετάβαση, περιέγραψα την οικονομική και την κοινωνική μετάβαση της Ελλάδας στο αύριο. Με άλλα λόγια, την πολιτική μου απόφαση η χώρα να γυρίσει σελίδα. Και να βάλει σε αυτήν την υπογραφή της, που θα είναι ηλεκτρονική», κατέληξε ο πρωθυπουργός.