«Ισχυρή εντολή την 7η Ιουλίου - Να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες»

«Ισχυρή εντολή την 7η Ιουλίου - Να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες»

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ισχυρή εντολή από τους πολίτες ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές.

«Εάν δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου τότε η χώρα νομοτελειακά θα οδηγηθεί σε εκλογές τον δεκαπενταύγουστο, με απλή αναλογική. Η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μεταξύ πρώτου και δεύτερου. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για το ναυάγιο της τηλεμαχίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «είναι κρίμα που δε θα γίνει το ντιμπέιτ αλλά δεν είναι καθοριστικό», όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εξήγησε την στάση που κράτησε το κόμμα του. «Προτείναμε αρχικά τρεις ημερομηνίες μετά την ματαίωση της 1ης Ιουλίου, αντιπροτείναμε στη συνέχεια δύο ημερομηνίες, μετά επέστρεψε στην αρχική. Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί απέναντι με όλους τους άλλους αρχηγούς. Είναι κρίμα που δεν έγινε αλλά δεν είναι καθοριστικό. Θα αξιοποιήσω κάθε ώρα για να παρουσιάσω το σχέδιο μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ για ακόμα μία φορά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα εγρήγορσης ενόψει της κάλπης.

«Όχι δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών γιατί έβλεπα πράγματα που δεν έβλεπαν άλλοι. Το ματς ξεκινάει από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και επειδή είναι 7 Ιουλίου και ο κόσμος μπαίνει σε ρυθμούς χαλάρωσης κάνω μία έκκληση ο κόσμος να πάει στις κάλπες. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο. Η νίκη της ΝΔ δεν είναι δεδομένη. Κάνω μία ισχυρή παρότρυνση προς τα στελέχη μας να μην χαλαρώνουν. Θα ήθελα όσο το δυνατόν λιγότερη αποχή. Οι εκλογές στις 7 Ιουλίου δυσκολεύουν την συμμετοχή, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη αποχή γιατί το εισπράττω στις συγκεντρώσεις μου», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προσωπικά δεν γνώριζα καθόλου τις λεπτομέρειες τις υποθέσεις, η κυρία Μοροπούλου πήρε την απόφασή της, την σέβομαι, δεν είναι παρεμφερής με την υπόθεση Λοΐζου, καλώς τελείωσε όπως τελείωσε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της Τόνιας Μοροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης σε αυστηρούς τόνους έστειλε νέο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του. «Η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει και στην ΝΔ όπως την οραματίζομαι δεν χωρούν προσβλητικές συμπεριφορές. Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν μας ψήφισε. Επιμένω πολύ στα ζητήματα συμπεριφοράς. Τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από υποψήφιους βουλευτές διεκδικώντας από την κεντρική γραμμή και προεξοφλούν την υπουργοποίησή τους για τον σταυρό. Δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι, όλοι κρίνονται όχι από το αποτέλεσμα αλλά σίγουρα το πώς διεκδικεί κάποιος το σταυρό παίζει ρόλο την επόμενη μέρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έδωσε μία γεύση για το πώς σχεδιάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο. «Θα κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει και στελέχη από άλλους κοινοβουλευτικούς χώρους, όχι μέσα από κοινοβουλευτικές συνεργασίες, ενώ θα υπάρχει και συμμετοχή τεχνοκρατών. Στο δικό μου το μυαλό είναι ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει αίμα.

«Δεν έχει αλλάξει η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει πολωτική, διχαστική. Ούτε ξέχασαν, ούτε έμαθαν. Η κουβέντα αυτή ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει αίμα είναι πρωτοφανής. Είναι αποκρουστική ως φράση και δείχνει τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που ακούει τη βοή αυτών που έρχονται», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πρόγραμμά μας είναι αυστηρά κοστολογημένο. Έχω πει ότι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα υπάρξουν από 1/1/2020. Δεν υπάρχει χώρος εντός του 2019, για μειώσεις συντελεστών. Παρουσίασα το πρόγραμμά μας την Παρασκευή, για 24 ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα», τόνισε.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την σπουδή της κυβέρνησης να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η ηγεσία πρέπει να οριστεί από την επόμενη κυβέρνηση. Θα κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές», συμπλήρωσε.

«Από την στιγμή που θα φτάσουν υποθέσεις σε σχέση με υπουργούς τότε θα πρέπει να ερευνηθεί. Όλοι ξέρουν τον Ρασπούτιν, ο μόνος που φαίνεται να μην τον γνωρίζει είναι ο πολιτικός του προϊστάμενος», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν αυτός που έθεσε την ελληνική βουλή προ των ευθυνών της.

«Μέχρι και πρόταση μομφής κατέθεσα. Γνωρίζουμε ποιοι ψήφισαν υπέρ. Είναι μία κακή συμφωνία. Είχα πει ότι μία κυρωμένη συμφωνία δεν αλλάζει αλλά μπορεί να αλλάξει σε σημεία της. Θα κερδίσουμε την μάχη της Μακεδονίας. Θα χρησιμοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας για να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα. Αν χρειαστεί να το μπλοκάρουμε θα το μπλοκάρουμε», ξεκαθάρισε.