Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται ως ο αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται ως ο αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου

Ηχηρή παρέμβαση στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα να «σταματήσει να φέρεται ως αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου», καλώντας τον ταυτόχρονα να «πάψει να ονειρεύεται ανατροπή της πολιτειακής τάξης μέσω συντακτικής συνέλευσης».

Μιλώντας για έναν «σκοτεινό κόσμο της κυβερνητικής πολιτικής» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άφησε σαφέστατες αιχμές θέτοντας επί της ουσίας ζήτημα «συριζοποίησης» του Συντάγματος που επιχειρείται μέσα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

«Το κυβερνητικό κείμενο που διάβασα μόνο προοδευτικό δεν είναι. Είναι ένα αντιδραστικό αναχρονιστικό μονοπάτι προς ένα συνταγματικό τέλμα το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα ακόμη πιο πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακουμπά βασικά κεφάλαια όπως η Δημόσια Διοίκηση, η Εκπαίδευση, η Ανάπτυξη, η Δικαιοσύνη, η καλή Νομοθέτηση και η Δημοσιονομική Σταθερότητα. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε αυτά προκειμένου να τα φέρει «στα δικά του μικρά μέτρα όλο το πολιτικό σύστημα».

«Στην Ελλάδα ζούμε σε συντεταγμένη Πολιτεία. Όχι σε ένα ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς όπου η κυβέρνηση έχει το μονοπώλιο της αυθαιρεσίας», είπε και υπογράμμισε με έμφαση «Ας σταματήσει ο κ. Τσίπρας να φέρεται ως αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου. Ας πάψει να ονειρεύεται ανατροπή της πολιτειακής τάξης μέσω συντακτικής συνέλευσης». 

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε σχετικές αναφορές του Γ. Κατρούγκαλου περί... αλλαγών που θα προκύψουν «κινηματικά με καταλύτη την Αριστερά».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανέναν αναθεωρητικό λαϊκισμό που θα υπονομεύσει τη Δημοκρατία. Αυτά να τα ξεχάσουν», ήταν το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μίλησε για «σκοτεινό κόσμο της κυβερνητικής πολιτικής».

Η ως άνω αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. δεν είναι τυχαία. Έρχεται τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια κατάσταση ανασφάλειας αλλά και προσπάθειας ποδηγέτησης των θεσμών και κυρίως της Δικαιοσύνης που χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις με στόχο να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης.

Μόλις χθες άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος άνοιγε μια συζήτηση που έθετε θέμα «σκοτεινών κύκλων» οι οποίοι επιχειρούν να «καταλύσουν τη Δημοκρατία» δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτραπούν παρεμβάσεις όπως αυτές που οδήγησαν στην «ανατροπή ενός εκλεγμένου Πρωθυπουργού και μιας εκλεγμένης κυβέρνησης» φωτογραφίζοντας τη διαδικασία παραίτησης του Γ. Παπανδρέου και τον ορισμό του Λουκά Παπαδήμου, ως πρωθυπουργό κοινής αποδοχής μέσα από μια προβλεπόμενη διαδικασία.

Η ανησυχία πάντως της Ν.Δ. αλλά και του συνόλου των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου εντείνεται από τον πόλεμο λάσπης, την πόλωση που επιδιώκει η κυβέρνηση και κυρίως από τη λειτουργία θεσμών όπως αυτός της Δικαιοσύνης αλλά και ανεξάρτητων αρχών όπως αυτός της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.

Η εμπλοκή τους δημιουργεί συνθήκες που πλήττουν την ομαλή λειτουργία, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό που αφορά στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και τις περιπτώσεις που αφορούν στις ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.