Κυρ. Μητσοτάκης: Να αποσύρουν οι Τσίπρας και Γαβρόγλου το νομοσχέδιο - τερατούργημα

Κυρ. Μητσοτάκης: Να αποσύρουν οι Τσίπρας και Γαβρόγλου το νομοσχέδιο - τερατούργημα

Σκληρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έστειλε από την Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι Αλ. Τσίπρας και Κ. Γαβρόγλου πρέπει να αποσύρουν το νομοσχέδιο που κατέθεσαν και το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «διαλύει ό,τι έχει μείνει όρθιο» στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Επίσης κατήγγειλε  ότι επιχειρείται η δέσμευση της ακαδημαϊκής κοινότητας «τους τελευταίους μήνες παραμονής τους στην εξουσία»

Μιλώντας με Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε κυπριακά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τέσσερα χρόνια τώρα μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε «κέντρα κατασκευής μολότωφ», ενώ περιέγραψε το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός παιδείας ως «ένα νομοσχέδιο σκούπα που διαλύει ό,τι είχε μείνει όρθιο».

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για ένα «επιτυχημένο παράδειγμα μιας χώρας η οποία έχει καταφέρει να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο,  στηριζόμενη σε έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων». Και συνέχισε «να γίνει κέντρο καινοτομίας, να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια, να προσελκύσει πολλούς Έλληνες και ξένους φοιτητές, Ελλαδίτες φοιτητές οι οποίοι έρχονται και σπουδάζουν στην Κύπρο. Με άλλα λόγια να μπει για τα καλά στο χάρτη της ενότητας της εκπαίδευσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο». 

Αναφερόμενος στην πρόταση Γαβρόγλου σχολίασε πως «Ισοπεδώνει το κάθε τί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και επεσήμανε πως «πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας τους τελευταίους μήνες παραμονής του στην εξουσία να δεσμεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Α. Τσίπρα «να αποσύρει το τερατούργημα που πάει να περάσει με διαδικασίες εξπρές την Μεγάλη εβδομάδα».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη... μοναδικότητα της Ελλάδας να μην έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς όπως υπενθύμισε υπάρχουν «συνταγματικοί περιορισμοί στη χώρα μας που δεν μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε την αγορά των ιδιωτικών πανεπιστήμιων».

«Είναι τραγωδία για την Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει μονοπώλιο το κράτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε προς τους φοιτητές και δεσμεύτηκε πως για την ΝΔ «προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου».

Η Ν.Δ. έχει ήδη καταγγείλει την κυβέρνηση για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλά και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα έχει επισημάνει ότι επιχειρεί, με το νομοσχέδιο, η κατάργηση του αυτόνομου παιδαγωγικού ρόλου του λυκείου.