Κυρ. Μητσοτάκης: Με πατριωτικό ρεαλισμό ξαναπιάνουμε το νήμα του Σκοπιανού από την αρχή

Κυρ. Μητσοτάκης: Με πατριωτικό ρεαλισμό ξαναπιάνουμε το νήμα του Σκοπιανού από την αρχή

Του Γιάννη Τρουπή

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης τόσο για το σκοπιανό όσο και για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ από την Πρέβεζα ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι «δε θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών ούτε σήμερα ούτε και αύριο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το ξέρουν όλοι ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος αποτελεί μέγιστη εθνική υποχώρηση γιατί παραχωρεί «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες. Όλοι ξέρουν ότι ο συμβιβασμός μεθοδεύτηκε σε χρόνο ακατάλληλο, υπό την πίεση τρίτων. Είναι κάτι που έγινε ερήμην των δύο λαών και με διαδρομές υπόγειες. Χωρίς σοβαρή προετοιμασία και χωρίς προϋποθέσεις εθνικής συναίνεσης. Γι' αυτό και η Συμφωνία αυτή βρίσκεται ήδη στον αέρα.  Ξαναλέω λοιπόν και εδώ, στην Πρέβεζα, ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία για το Σκοπιανό ούτε σήμερα ούτε και αύριο» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, που έκανε ειδική αναφορά στα πρακτικά από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια. 

«Ο κ.Τσίπρας ουδέποτε διέψευσε τα πρακτικά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Τι προκύπτει από αυτά; Όχι μόνο η συνεχής υποχωρητικότητα της Αθήνας, για την οποία πανηγύριζαν και οι ίδιοι οι γείτονες. Αλλά και ο κοινός τους φόβος από την δική μας εθνική στάση.  
 
Φαίνεται επίσης η ένοχη βιασύνη του κ. Τσίπρα να κλείσει όπως-όπως, για να μην πω όσο-όσο το θέμα, πριν έλθει στην εξουσία η Ν.Δ. Και η ανεξήγητη προθυμία του να αποδεχθεί ακόμη και την «Δημοκρατία του Ίλιντεν» - τη σφραγίδα, δηλαδή, του Σκοπιανού αλυτρωτισμού. Είναι κάτι που αποφύγαμε ως χώρα μόνο χάρη στη σθεναρή δική μας αντίδραση. Γιατί κάποιος έπρεπε να πει όχι. 

Η θέση μας είναι κρυστάλλινη: Εμείς δεν συνυπογράφουμε μία τέτοια εθνική ήττα. Δίνουμε μάχη για να αρθούν τα μέχρι τώρα αρνητικά τετελεσμένα. Και, οπλισμένοι με πατριωτικό ρεαλισμό, ξαναπιάνουμε σωστά το νήμα του Σκοπιανού από την αρχή» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Η Οικονομία επέστρεψε στο μηδέν και κινείται σε αρνητικό έδαφος τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε ξανά για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στα όσα συμβαίνουν στο χρηματιστήριο.

«Οι τράπεζες κλυδωνίζονται ξανά μετά την λαίλαπα του 2015, ύστερα από τρία χρόνια με capital controls και μία αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση.  Η αξία τους μειώθηκε κατά 96%, η συμμετοχή του Δημοσίου εξαϋλώθηκε και οι καταθέσεις έφυγαν. Όλα αυτά στοίχισαν κάπου 100 δις ευρώ με τις υπογραφές Τσίπρα, Βαρουφάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτου.

Και τώρα μπορούμε να αισθανόμαστε πολύ καλά, γιατί την εποπτεία των τραπεζών ανέλαβε ο κ. Φλαμπουράρης, να κοιμόμαστε ήσυχοι. Για να κάνει, άραγε, τι; Ένα, όμως, είναι το βέβαιο: τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Κι αυτό είναι μία πληγή, που άνοιξε η κυβέρνηση στην καρδιά της πραγματικής οικονομίας» επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.
 
Η διαχείριση του προσφυγικού «κουρέλιασε» στην πράξη το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πήραν 1,6 δισ. από την Ευρώπη και τώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης – το γνωστό OLAF– ψάχνει να βρει πού πήγαν τα λεφτά. Δηλαδή ποιος τα πήρε. Και ευτυχώς σήμερα κινητοποιήθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη. Να δούμε ποιος τα πήρε. 

Και ποιοι έκαναν σπέκουλα και ταμείο στην παγκόσμια συμπάθεια για το δράμα των προσφύγων για να τους φυλακίσουν κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Ντροπή τους για την κατάντια αυτή. 

Την τραγωδία της Μόριας δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί. Γιατί φανερώνει τον κυνισμό μιας κυβέρνησης που πρώτα έκανε σα να μην υπάρχουν τα θαλάσσια σύνορα και μετά κουρέλιασε στην πράξη το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, επιφυλάσσοντας στους πρόσφυγες την πιο απάνθρωπη μεταχείριση». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση φόρων και εισφορών και παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί για να το πετύχει:

1ον. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% μέσα σε 24 μήνες, ανακουφίζοντας εκατομμύρια ιδιοκτήτες σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα, μια σειρά από κίνητρα για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, δίνουν και πάλι αξία στα ακίνητα, ενεργοποιώντας ξανά την κατασκευή ως μοχλό ανάπτυξης.

2ον. Ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνεται στο 20% από 29% σήμερα και στα μερίσματα στο 5% από 15% σήμερα. Έτσι, ο πραγματικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, μέσα σε μία διετία, θα πέσει στο 24% από 40% σήμερα.

3ον. Η φορολόγηση εισοδημάτων μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει αμέσως στο 9% από 22%. Εισφορά Αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος σταδιακά καταργούνται. Αμέσως, όμως, καταργούνται ο φόρος στο κρασί που πλήττει την οινοπαραγωγή μας και το Τέλος Διανυκτέρευσης, που χτυπά τον τουρισμό μας.

4ον. Ο ΦΠΑ μειώνεται καταληκτικά σε 22% και 11%, με πρώτη κίνηση το 13% στην εστίαση και στο τουριστικό προϊόν. Ενώ το όριο υπαγωγής σ' αυτόν αυξάνεται στις 25.000 ευρώ από 10.000, ώστε να τονωθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

5ον. Επενδυτική έκρηξη για νέες δουλειές: Γρήγορες, τολμηρές αποκρατικοποιήσεις, διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, έκπτωση φόρου στις εταιρίες που αυξάνουν το προσωπικό τους άνω του 10%.

6ον. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των πολιτών από 20% τώρα στο 15% μέσα σε μία τετραετία, ώστε να υπάρξει μία ανάσα στο εισόδημα. Αλλά και -ειδικά για τους αγρότες- φορολογικό συντελεστή 10% στα συνεργατικά σχήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε μάλιστα  και το πλαίσιο του σχεδίου του για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσα από τρεις κινήσεις.

«Ενώ τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν τα 110 δισ., με 6 στα 10 να είναι επιχειρηματικά και 3 στα 10 στεγαστικά. Εδώ απαιτείται ριζοσπαστική λύση. Κίνηση πρώτη, η τολμηρή διαγραφή χρεών που αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις και «κουφάρια» δεκαετιών, οι οφειλές των οποίων μόνο θεωρητικά υπολογίζονται.  Κίνηση δεύτερη, η ένταξη των εισπράξιμων οφειλών σε 120 δόσεις σε δύο μέρη, το ένα εκ των οποίων παγώνει μέχρι την αποπληρωμή της τελευταίας ρυθμισμένης δόσης. Με ελάχιστη δόση τα 20 Ευρώ.

Κίνηση τρίτη, αναγκαστικά μέτρα κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών. Κίνηση τέταρτη, επίλυση-εξπρές των 250.000 εκκρεμών υποθέσεων από Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών, με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό» τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποχωρούν, αλλά δεν υποχωρούν. Πάνε να μετατρέψουν τα ερείπια που δημιούργησαν σε παγίδες για το αύριο.  Πάνε ξανά να διχάσουν, πάνε πάλι να δώσουν ψεύτικες υποσχέσεις. Πάνε να ρίξουν λάσπη - όπως πάντα. Αλλά εμείς σε όλα αυτά δεν θα πάμε μαζί τους. Γιατί έχουμε τη δύναμη να μην τους ακολουθήσουμε τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην Πρέβεζα ο κ.Μητσοτάκης.