Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 18:01

-A +A

Κυρ. Μητσοτάκης: Η «πράσινη συμφωνία» είναι το φιλόδοξο σχέδιο που ενώνει την Ευρώπη

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 18:01
Κυρ. Μητσοτάκης: Η «πράσινη συμφωνία» είναι το φιλόδοξο σχέδιο που ενώνει την Ευρώπη
-A +A

Ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ένα θέμα που ενώνει την Ευρώπη, χαρακτήρισε την «πράσινη» συμφωνία για το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα πράσινο New Deal» στο Νταβός, με τη συμμετοχή επίσης του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φράνς Τίμερμανς και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η συντονίστρια του πάνελ είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «είστε ο πιο "πράσινος" πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα», με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει από την πλευρά του ότι «βάζουμε συνέχεια φιλόδοξους στόχους, από την εποχή που δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζοντας πως το κλίμα είναι το θέμα που μπορεί να ενώσει τους νέους και να κοιτάξουν στην ίδια κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του 2007, τονίζοντας πως «χάσαμε ήδη μια δεκαετία» και πως «δεν μπορούμε να χάσουμε άλλη», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές ακτές στις οποίες αναπτύσσεται το 90% του τουρισμού μας, ενώ διαθέτουμε σημαντικά οικοσυστήματα.

«Έχουμε πολλούς λόγους να δείξουμε ιδιαίτερη φροντίδα για αυτό το ζήτημα το οποίο δεν έρχεται από το μέλλον αλλά είναι ήδη εδώ, το βλέπουμε στην Ελλάδα. Πρέπει να εργαστούμε σε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησής του, οι οποίοι είναι να μειώσει σημαντικά τη χρήση πλαστικού μέχρι το 2023 και να σταματήσει τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη μέχρι το 2028.

«Ήταν μία από τις αποφάσεις που πήραμε και υπήρξε ανησυχία από τους κατοίκους των περιοχών αλλά όχι σημαντική αρνητική αντίδραση, γιατί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρχουν αλλαγές», επισημαίνοντας ότι αυτό που πρέπει να εξηγηθεί στους κατοίκους που εξαρτώνται από τέτοιες δομές είναι ότι οι αλλαγές θα τους προσφέρουν νέες προοπτικές.

«Αυτό που λέω στους συνεργάτες μου είναι να κοιτάξουν τις χώρες εκείνες που προχώρησαν σε αλλαγές και που πρέπει να επιβραβευτούν. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον μίλησε για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με «πράσινη» ανάπτυξη και τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία, όπως είπε αποδίδουν ιδιαίτερα στην Ελλάδα. 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό να στραφούμε σε άλλες πηγές ενέργειας που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εθνική πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα