Κυρ. Μητσοτάκης: Μονόδρομος για το μέλλον η πράσινη οικονομία

Κυρ. Μητσοτάκης: Μονόδρομος για το μέλλον η πράσινη οικονομία

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ανακύκλωση, η πράσινη οικονομία, η κυκλική οικονομία δεν αποτελούν τάση ή ρεύμα σκέψης, αλλά μονόδρομο για το μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα. «Κάνουμε πράξη αυτά που έχουμε πει. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Για την κυβέρνηση μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η στροφή προς τη βιώσιμη, πράσινη, ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «αποκτούμε ακόμα μια υποδομή για τη δυναμική εξάπλωση της ανακύκλωσης και μια θέση ως κομβικός παράγοντας στην πράσινη καινοτομία», ενώ πρόσθεσε πως το εργοστάσιο δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά θα καλύψει τις ανάγκες όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Είμαι σίγουρος ότι είναι επιλογή που θα δικαιωθεί αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι υποψήφιοι επενδυτές μόνο οφέλη έχουν πια να προσδοκούν από τη χώρα μας», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι και η Ελλάδα θα έχει πολλαπλάσιο όφελος, καθώς αυτή η επένδυση, που φτάνει κοντά στα 10 εκατ. δολάρια, θα δημιουργήσει τώρα 60 και μέσα σε μια πενταετία 230 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα επιφέρει και πολλά άυλα οφέλη.

Τόνισε ακόμη ότι όλα αυτά δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα, αλλά αποτέλεσμα αθόρυβης και συστηματικής δουλειάς της κυβέρνησης «για να καταστήσει την Ελλάδα και πάλι προνομιακό επενδυτικό προορισμό» και υπογράμμισε ότι «μέσα σε 4 μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα για να γίνει αυτή η επένδυση πραγματικότητα».

Εξήγησε, δε, ότι χρειάζονται μία σειρά πολιτικών σε υψηλό επίπεδο, όπως η μείωση της φορολογίας, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η δημιουργία θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος και επι αυτού συμπλήρωσε ότι οι επενδύσεις αποδίδουν συνδυαστικά με τον επενδυτικό νόμο και με το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα γίνει νόμος του κράτους αύριο.

«Κάνουμε πράξη αυτά που έχουμε πει. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων», υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη ή θα είναι πράσινη ή δεν θα υπάρχει καθόλου. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα παρουσιαστεί ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων μέχρι το 2030, απολύτως εναρμονισμένο με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας.

«Και οι ΟΤΑ αποδεσμεύονται από την ασφυκτική εποπτεία του κράτους και μπορούν και στην αποκομιδή των απορριμμάτων να κάνουν ότι είναι σωστό και οικονομικό για τους δημότες τους. Προσοχή, όμως. Από εδώ και στο εξής, στους δημάρχους μας θα θέσουμε φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση και ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης θα συνδέεται με τις επιδόσεις στην ανακύκλωση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η διαλογή των υλικών θα γίνεται στην πηγή σε τρία ρεύματα, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί, ενώ θα υπάρχει και οικονομικό αντίτιμο ως κίνητρο επιβράβευσης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ εξήρε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την εξάλειψη του λιγνίτη ως μέσο ενέργειας μέχρι το 2028 και την αφοσίωσή του στο σκοπό της κατάργησης της μιας χρήσης πλαστικών μέχρι το 2021. «Αυτό είναι το πρώτο εργοστάσιο της ENVIPCO, το οποίο θεμελιώνεται εκτός των ΗΠΑ. Ο σκοπός είναι να γίνει ανακύκλωση, να τοποθετηθούν οι ευρωπαϊκές αγορές και να γίνει η Ελλάδα κόμβος για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε.