Κυρ. Μητσοτάκης: Η περίφημη «καθαρή έξοδος» είναι «καθαρή είσοδος» στο τέταρτο μνημόνιο

Κυρ. Μητσοτάκης: Η περίφημη «καθαρή έξοδος» είναι «καθαρή είσοδος» στο τέταρτο μνημόνιο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τις φιέστες, τις γραβάτες αλλά και τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Αλέξη Τσίπρα αποδομεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι η περίφημη «καθαρή έξοδος» δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «καθαρή είσοδο» στο τέταρτο μνημόνιο, που από καιρό προειδοποιεί η Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσα συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο από «ένα ιδιότυπο μνημόνιο, που περιλαμβάνει μόνο νέα μέτρα που θα κληθούν οι πολίτες και πάλι να πληρώσουν, αλλά δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρότασή του μιλά για προκλητικά κυβερνητικά πανηγύρια για τη δήθεν ολοκλήρωση του αχρείαστου τρίτου μνημονίου διήρκησαν λίγο και προσθέτει ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για άλλη μια φορά κατέφυγε σε ψέματα για να κρατηθεί μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία.

Σημειώνει, δε, ότι ο Αλ.Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες, αλλά «οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες, σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο». Συγκεκριμένα, για τα επιπλέον μέτρα ύψους 5.1 δις ευρώ, καθώς επίσης και για την πενιχρή ρύθμιση που ο ίδιος έφερε για το χρέος. «Ρύθμιση που απέχει πολύ όχι μόνο από τις προσδοκίες που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της από το 2012», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ και καταλήγει σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να απολογηθεί για τα δεινά που οι πολιτικές του επιλογές έφεραν στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά και τους περιορισμούς που δημιουργεί στις επόμενες κυβερνήσεις.

Επικοινωνιακά τρικ από Τσίπρα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τα επικοινωνιακά τερτίπια, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση αλλά έχει το πάνω χέρι στη μάχη με την αντιπολίτευση. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη κατέθεσε την πρόταση για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με αφορμή την επιμήκυνση του χρέους, η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων κατέθεσε αίτημα για διεξαγωγή συζήτησης με βάση το άρθρο 142Α.

Δηλαδή, αντί να γίνει δεκτό το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να μην φανεί ότι σέρνεται ο  Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για να μιλήσει για τη δήθεν τεράστια επιτυχία, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ηγεσία της Βουλής επιχειρεί να κρατήσει τη μπάλα στο δικό της γήπεδο. Με λίγα λόγια επιθυμεί να καταδείξει ότι δεν φοβάται μια συζήτηση στη Βουλή, την ώρα που πανηγυρίζει για την επιμήκυνση του χρέους.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η μία διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη, ωστόσο, η διεξαγωγή δύο ειδικών συνεδριάσεων για το ίδιο αντικείμενο θα ήταν τουλάχιστον ένα κοινοβουλευτικό παράδοξο.