Κυρ. Μητσοτάκης: Η νίκη της ΝΔ θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η νίκη της ΝΔ θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα

Πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις θα καταστεί η Ελλάδα μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού έτσι θα εξαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα (country risk). 

Συγκεκριμένα σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι με δεδομένες τις εθνικές εκλογές και τη νίκη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δημιουργηθεί ένα πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον γεγονός που «δίνει στη χώρα μας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». 

Στη συνάντηση εξήγησε ότι παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα, το παραγωγικό μοντέλο δεν έχει αλλάξει και αυτό «αντανακλάται στο γεγονός ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι μικρή ενώ οι ξένες επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα». 

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως πρέπει να αλλάξει η «ατζέντα» των Ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, «ώστε από τη σχέση πιστωτή - οφειλέτη που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει μια ουσιώδης μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με επίκεντρο τις επενδύσεις». 

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις βασικές πτυχές του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ προτάσσοντας τις δεσμεύσεις για ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα με κύριο πυλώνα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη χορήγηση στοχευμένων κινήτρων, όπως π.χ. για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. 

Σημαντικό ρόλο όπως ανέφερε διαδραματίζει στην προσπάθεια αυτή η άμεση ελάφρυνση της γραφειοκρατίας, καθώς και η μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις όπως και η επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης. 

Κάλεσε δε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας και ανέφερε πως στόχος του είναι «η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακή έδρα διεθνών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Στο σημείο αυτό προανήγγειλε ότι ο αμέσως επόμενος στόχος που θα επιδιώξει να επιτύχει η χώρα μας θα είναι η προσέλκυση ακόμη και βιομηχανικών μονάδων. 

Τέλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια δυναμικής παγκόσμιας ανάπτυξης ενώ εκτίμησε πως η πολιτική αλλαγή που θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2019 και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα αποκαταστήσει πολύ σύντομα την αξιοπιστία της χώρας. Και αυτό θα επιτρέψει την επανεξέταση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.

Μητσοτάκης γερμανικές εταιρείες