Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν μπαίνει σε παιχνίδια μικροκομματικής τακτικής

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν μπαίνει σε παιχνίδια μικροκομματικής τακτικής

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Οι ημέρες που διανύουμε, με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές και από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς πολλά στελέχη της θεωρούν πως ο βαθμός πίεσης για σκληρά μέτρα τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα προκειμένου η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος να καταλήξει εάν θα επιλέξει τελικά τη λύση της "απόδρασης", όπως χαρακτηρίζουν στη ΝΔ την εκ μέρους της προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Πρόκειται πάντως για εξέλιξη που, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, πολλοί στη ΝΔ δεν κρύβουν πλέον ότι θεωρούν πιθανή. "Όχι μόνο αν δεν μπορέσουν να τις αποφύγουν, αλλά έχουν αρχίσει κιόλας να τις σχεδιάζουν. Αυτό δείχνει η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών", τόνιζε στο liberal υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, με αφορμή τους ολοένα και υψηλότερους τόνους που χρησιμοποιεί στη ρητορική της η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ταυτίζει την αξιωματική αντιπολίτευση με σκληρές θέσεις του... ΔΝΤ, στο οποίο άσκησε εκ νέου σκληρή κριτική ο πρωθυπουργός και από τις Βρυξέλλες.

Κοινή είναι πάντως, σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επενδύει πρωτίστως στην πόλωση του κλίματος στην κοινωνία "κατασκευάζοντας εχθρούς και διχαστικά διλήμματα", όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Ξεκάθαρο στόχο να "εκθέσει" πολιτικά την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος είχε και η πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητήσει απόσυρση της τροπολογίας για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και επανακατάθεσή της μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς προκειμένου να εκλείψει ο παράγοντας που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στις σχέσεις με τους θεσμούς λόγω του χειρισμού που επελέγη από την κυβέρνηση "με το βλέμμα για μία ακόμη φορά στο εσωτερικό κομματικό ακροατήριο".

"Αν τους ενδιαφέρουν οι συνταξιούχοι και όχι οι εκλογές μπορούν να περιμένουν τρεις μήνες", σχολίαζαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνοντας τους κυβερνητικούς "τακτικισμους" που θεωρούν πλέον "επικίνδυνους" για την χώρα. Γι΄ αυτό και επελέγη να γίνει χθες αυτή η πολύ σκληρή για την ηγεσία της κυβέρνησης παρέμβαση εκ μέρους του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μονομερείς ενέργειες

Την ώρα που η ΝΔ επέλεγε το "παρών" κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για να καταδείξει πως είναι θετική στην χορήγηση ενίσχυσης σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά λέει "όχι στους πολιτικούς τακτικισμούς" του ΣΥΡΙΖΑ και στον "λαϊκισμό", ο κ. Μητσοτάκης έστελνε μηνύματα και στις Βρυξέλλες κατά τις συναντήσεις που είχε με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως "οι μονομερείς ενέργειες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ενισχύουν τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης". Και πρόσθεσε πως η ΝΔ, "ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν μπαίνει σε παιχνίδια μικροκομματικής τακτικής".

Στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην βελγική πρωτεύουσα με τους αντιπροέδρους F. Timmermans, V. Dombrovskis και P. Moscovici ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της ΝΔ για έξοδο από την κρίση και δήλωσε πεπεισμένος ότι, εισάγοντας ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, η χώρα μπορεί να καταφέρει καλύτερα αποτέλεσμα.

Υπογράμμισε ότι, αντιθέτως, η σημερινή κυβέρνηση "δεν έχει τη διάθεση και την ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη".

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει στις 13 Φεβρουαρίου με την Angela Merkel στο Βερολίνο, έναν από τους σταθμούς των επισκέψεων που προγραμματίζει στις αρχές του νέου χρόνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιδιώκοντας να ενισχύσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης στις οποίες θα επιδιώξει να βασιστεί η επόμενη κυβέρνηση για να επιτύχει τη "νέα συμφωνία" για άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, τολμηρές μεταρρυθμίσεις και χαμηλότερα πλεονάσματα.

Ακριβώς επειδή η οπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μείγμα πολιτικής είναι διαφορετική, όπως και ο βαθμός αξιοπιστίας της σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ επιμένουν πως και η συζήτηση με τους θεσμούς θα είναι διαφορετική σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί σήμερα, όπως και η στάση τους απέναντι σε μια νέα κυβέρνηση με ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό.

"Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής. Δεν μπορεί να είναι ίδια η συζήτηση γιατί οι παράμετροι είναι διαφορετικές", υπογράμμισε στο liberal στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ο οποίος εκτιμά ότι "δεν θα είναι ανελαστικοί". "Η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα έχει πολιτικό χρόνο, πολιτικό κεφάλαιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρουν ότι είναι αξιόπιστος, είναι μεταρρυθμιστής, δεν θέλει κοστοβόρο κράτος και έχει ξεκάθαρο πολιτικό λόγο".