Κυρ. Μητσοτάκης: Κοινή η καταδίκη Ελλάδας - Γαλλίας για τις ενέργειες της Τουρκίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοινή η καταδίκη Ελλάδας - Γαλλίας για τις ενέργειες της Τουρκίας

Το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου εξήρε τις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας χαρακτηρίζοντάς τις ιστορικές. 

«Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρο. Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και σημειώνοντας πως η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας είναι κοινή. 

Όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου, το οποίο υπερκαλύφθηκε, με το επιτόκιο να υποχωρεί κάτω από το 2%, δείγμα του κλίματος που διαμορφώνεται στη χώρα. Παράλληλα, είπε πως η Γαλλία είναι συμπαραστάτης στο ελληνικό αίτημα για χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων.

Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό είπε ότι υπάρχει συναντίληψη στην αντιμετώπισή του, περιγράφοντας πως τρία είναι τα κλειδιά: Η φύλαξη των συνόρων, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία είναι σημαντική, αρκεί να τηρείται και το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης καθώς η διαχείριση δεν μπορεί να περιοριστεί σε εθνικούς χειρισμούς. 

«Συντασσόμαστε και στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Διεκδικούμε στήριξη για τους πολίτες που θα επηρεαστούν από τη μετάβαση από την ενέργεια από λιγνίτη», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. 

Benoit Tessier/Pool via AP