Κυρ. Μητσοτάκης για Συρία: Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε παραβίαση συνόρων

Κυρ. Μητσοτάκης για Συρία: Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε παραβίαση συνόρων

Την καταδίκη της Ελλάδας κάθε παραβίασης συνόρων τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμεπργκ, με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Ο πρωθυπουργός κάλεσε, μάλιστα, το ΝΑΤΟ να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Κατά τις κοινές τους δηλώσει μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μηστοτάκης ανέφερε ότι με τον ΓΓ αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα και φυσικά για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Στόλτενμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα», συμπλήρωσε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Γ. Στόλτενμπεργκ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ για το Αιγαίο ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κάθε συμπεριφορά κάθε εκτός Διεθνούς Δικαίου είναι επικίνδυνη.

«Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επανέλαβα την προσήλωσή μας στη αρχή της αλληλεγγύης η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ την ενεργότερη συμμετοχή της συμμαχίας στην αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών.