Κυρ. Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Κυρ. Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σαφές μήνυμα για το προσφυγικό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της Φώφη Γεννηματά στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε αφενός ότι η Ελλάδα έχει σύνορα και στη στεριά και στη θάλασσα, τα οποία φυλάσσονται και αφετέρου ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αλλάξει από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι. Αυτό σημαίνει  αυστηρή πολιτική φύλαξης συνόρων, κλειστούς φυλασσόμενους χώρους», είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι διμερές με την Τουρκία αλλά Ευρωπαϊκό. Επέμεινε ότι η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το μεγάλο πρόβλημα στη Σάμο είναι ο καταυλισμός στο Βαθύ. Εξήγησε ότι στη θέση του υφιστάμενου hot spot θα δημιουργηθεί κλειστή φυλασσόμενη δομή. «Τι είναι καλύτερο να έχει 7.000 πρόσφυγες ή μια μεγαλύτερη δομή μακριά από τα αστικά κέντρα της Σάμου; Είναι η καλύτερη δυνατή λύση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σχετικά με τον Έβρο υπενθύμισε ότι θα γίνουν προσλήψεις 400 συνοριοφυλακων. «Αν έχουμε προβλήματα στον Έβρο θα το αντιμετωπίσω» είπε διευκρινίζοντας πάντως ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τις επιστροφές στη Τουρκία.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, έτσι θα σταλεί ένα μήνυμα «στα άθλια κυκλώματα». «Το μήνυμα που στέλνουμε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που επιλέγουμε εμείς και οι υπόλοιποι θα επιστρέφουν πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξήγγειλε ότι ληφθούν ξεχωριστές πρόνοιες για τις τοπικές κοινωνίες που δέχονται πρόσφυγες. «Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 το μειωμένο ΦΠΑ. Θα ενισχυθούν δομές υγείας, πρόνοιας κλπ. Θα στηριχθούν δήμοι που θα δεχθούν πρόσφυγες», επισήμανε και προσέθεσε πως υπάρχει ειδικό ταμείο με 50 εκ. ευρώ θα στηρίξει τους δήμους που θα υποδεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες. Για την Μόρια σημείωσε ότι  θα κλείσει σταδιακά ενώ σε όλα τα νησιά έχει γίνει χωροθέτηση των νέων δομών. Θα είναι φυλασσόμενες. «Θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες. Ακόμα και χώροι λατρείας, όπως συμβαίνει στην Γερμανία. Αυτή είναι η νέα αντίληψη. Θα μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών στα νησιά», είπε.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι η πολιτική της ΝΔ έχει στόχο και την αποτροπή. Προς τούτο εκτίμησε ότι και η Τουρκία πρέπει να πειστεί η να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη «υπάρχει η υποχρέωση όταν η βάρκα φθάνει με πρόσφυγες στην Ελλάδα να παρεμβαίνουμε. Όπως έχω πει και πάλι θα κλείσουμε την πόρτα στους παράνομους διακινητές ανθρώπων. Ανοίγουμε την πόρτα στην χώρα μας στους πραγματικά κατατρεγμένους. Ενσωματώνουμε όποιον θέλουμε, το θέλει και μπορεί. Ο πολιτισμός μας είναι ισχυρός και δεν κινδυνεύει. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη στην κρίση και να απομονώσουμε όσους κάνουν σπέκουλα στο θέμα», είπε.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή: