Κυρ. Μητσοτάκης για φοροελαφρύνσεις: «Το είπαμε και το κάναμε»

Κυρ. Μητσοτάκης για φοροελαφρύνσεις: «Το είπαμε και το κάναμε»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής για την κριτική και της δήθεν σύγκρισης για το μέρισμα που έδωσε η Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με αυτό που διένειμε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «παραμύθι», δεδομένου ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές είχε μοιράσει τη 13η σύνταξη.

«Ας σταματήσει λοιπόν αυτό το παραμύθι της σύγκρισης δύο μέρες πριν από τις εκλογές είχα δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για το 2019 για τον απλούστατο λόγο ότι αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο το Δεκέμβριο τα μοιράσατε λίγες μέρες πριν τις εκλογές», είπε και προσέθεσε:

«Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό που κάνατε και παρότι είχα πει ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε πρόσθετη δημοσιονομική δυνατότητα για το 2019 παραταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.»

Την ίδια ώρα, έκανε ξεκάθαρη την πολιτική προσέγγιση της κυβέρνηση σχετικά με την επιδοματική πολιτική. Ειδικότερα, εξήγησε ότι η πολιτική των επιδομάτων σιγά-σιγά θα πρέπει να τελειώσει λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση του θέλει να μάθει στους Έλληνες να ψαρεύουν και όχι να τους μοιράσει σποραδικά λίγα ψάρια. «Τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα και κομματικά ωφέλιμα, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι όμως πρόσκαιρα. Εμείς το λέγαμε τότε το λέμε και τώρα γι' αυτό κι εμείς δεν κρύβουμε ότι επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο επενδύοντας όχι μόνο στο πολιτικό παρόν αλλά και στο μέλλον της χώρας και όπως λέει η παροιμία αντί να μοιράζουμε σποραδικά λίγα ψάρια προτιμώ να μαθαίνουμε τον κόσμο να ψαρεύει. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για την πρόοδο», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέμεινε συνεπής στις δεσμεύσεις της. «Το είπαμε και το κάναμε», ήταν το μότο που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε για ανάγκη περισσότερων επενδύσεων και θέσεων εργασίας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, περισσότερες εισφορές στο ασφαλιστικό γιατί η ανάπτυξη αποτελεί κοινωνική επιλογή. Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί την συνέπεια στο λόγο, την αποτελεσματικότητα και την πράξη αυτής της κυβέρνησης, αποτελεί την υπογραφή μας κάτω από τη συμφωνία αλήθειας για την οποία μίλησα στον ελληνικό λαό πριν από τρία χρόνια. Αποτελεί την εφαρμογή όλων όσων έγραφε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, αποτελεί την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων μου στην τελευταία διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος του θα μπορούσε να είναι τέσσερις λέξεις «Το είπαμε το κάναμε». Έτσι θα συνεχίζουμε».