Κυρ. Μητσοτάκης: Φαιδρή η κυβερνητική εικόνα στο Σκοπιανό, αδιαφάνεια στo προσφυγικό

Κυρ. Μητσοτάκης: Φαιδρή η κυβερνητική εικόνα στο Σκοπιανό, αδιαφάνεια στo προσφυγικό

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Εφ'' όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσφυγικό, σκοπιανό , ασφάλεια και το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τα δύο σενάρια για τις περικοπές των συντάξεων βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του προέδρου της ΝΔ.

«Η έννοια της προστασίας των συνόρων απουσιάζει από το λεξιλόγιο κυβέρνησης. Άνοιξαν τα σύνορα, έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες. Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Είχαμε τότε μιλήσει για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά. Υποχρέωση μας να τηρούμε και εμείς το σκέλος συμφωνίας που μας αφορά να επιστρέφουμε μετανάστες. Αυτό δεν γίνεται γιατί οι εργασίες για τη χορήγηση ασύλου τραβάνε τόσο πολύ.

Ασχέτως του τί θα κάνει η ΕΕ εμείς μονομερώς θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.  Και θα υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες .

Αυτό που είδα σήμερα είναι απλά ντροπή γιατί κάποιοι ήρθαν εδώ και μας πούλησαν ανθρωπισμό. Μας είπαν ότι είναι πιο ευαίσθητοι από εμάς, όταν βλέπουν αυτές τις σκηνές και τα παιδάκια και τους ανθρώπους τί λένε σήμερα;

Η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό διακρίνεται από ιδεοληψία - ανοίγουμε τα σύνορα και σας περιμένουμε - από διαχειριστική ανικανότητα -δείτε τα hot spot  - από αδιαφάνεια -έρευνα OLAF - και τέλος από κυνισμό. Έχω συγκρουστεί με τον Ορμπάν, ο οποίος είπε ότι θα παίρνει τα προγράμματα της ΕΕ και δε θα δέχεται στην Ουγγαρία ούτε έναν πρόσφυγα. Αλλά πρέπει να τακτοποιήσουμε και τα του οίκου μας» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα ενότητας μιλώντας με γαλάζια στελέχη ζητώντας τους να επικοινωνήσουν τον πολιτικό λόγο της ΝΔ σε όλους τους πολίτες ειδικά σε εκείνους που δε ψήφισαν την ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

«Το μεγάλο αγώνα που θα δωσουμε απο τώρα μέχρι και τις εκλογές να τον δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Προέχει η ενότητα του κόμματος και ο μεγάλος εθνικός στόχος. Ας αφήσουμε τις αντιδικίες, είναι αυτές που έχουν διώξει πολλούς από το κόμμα μας.

Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους ξαναβρούμε να τους πείσουμε ότι έχουμε αλλάξει και πως είμαστε η λύση.

Εξίσου θετικοί να είμαστε με τους συμπολίτες μας που πίστεψαν τον κ. Τσίπρα και εξαπατήθηκαν. Πίστεψαν ότι θα τους δώσει την 13η σύνταξη, θα πάει το κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ και πως θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Οι διαχωριστικές όμως γραμμές θολώνουν.

Λένε δεν πάει το χέρι τους να μας ψηφίσουν. Να τους πείσουμε...

Το μεγάλο διακύβευμα είναι να πάει η χώρα μπροστά.

Στο hot spot είδαμε εικόνες απάνθρωπες από κάποιους που έκαναν καριέρα πάνω στον ανθρωπισμό , ας πάνε μια βόλτα στο βαθύ και στη Μόρια. Αν ο κ. Τσίπρας που παίρνει βραβεία στο εξωτερικό έχει το θάρρος να τα πάρει εδώ και στη Μόρια.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η χώρα έχει σύνορα όχι μόνο χερσαία και θαλάσσια και στην ευρωπαϊκή μάχη θα μπούμε στην πρώτη γραμμή.

Δεν μπορούμε να επιφυλάσσουμε την ίδια αντιμετώπιση σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Οι πρόσφυγες να απολαμβάνουν προστασίας και οι οικονομικοί μετανάστες να επιστρέφουν, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εξετάζονται γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου . Οποιος φτάσει σήμερα στο hotspot η αίτηση μελετάται τον Σεπτέμβριο του 2019.

Χρειάζεται σωστή διαχείριση των κοινοτικών χρημάτων και ειδική διαχείριση των ευάλωτων ομάδων. Η χώρα είχε στη διάθεση της 1,6 δις ευρώ και δεν μπορεί σε κέντρα υποσαχάριας Αφρικής οι συνθήκες να είναι καλύτερες. Χάνονται στα σκοτεινά μονοπάτια της κυβερνητικής αδιαφάνειας.

Υπάρχει μία έμφυτη καχυποψία πολλών συμπολιτών μας που μας λένε όλοι το ίδιο είστε και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται εκτός Ελλάδας.

Όχι οι αποφάσεις εν πολλοίς λαμβάνονται από εμάς. Εμείς να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις στο σκοπιανό, κάνοντας λόγο για «φαιδρή» εικόνα της κυβέρνησης.

«Επιλογή της κυβέρνησης ήταν να υπογράψει την συμφωνία των Πρεσπών όπου για πρώτη φορά εκχωρεί "μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα. Εμείς αυτή τη συμφωνία δε θα την ψηφίσουμε, ούτε τώρα , ούτε αν τη βρούμε μπροστά μας στην επόμενη Βουλή.

Είναι φαιδρό το θέαμα μιας κυβέρνησης ο ένας υπουργός να λέει μαζί με τον πρωθυπουργό αλλά για το δημοψήφισμα και ο υπουργός άμυνας να πανηγυρίζει ότι είναι άκυρο.

Κι οι δυο μαζί να μένουν καρφωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας εκμεταλλευόμενοι μια δήθεν εσωτερική τους διαφωνία.
Πρέπει οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα. 

Όσο το δυνατόν συντομότερα και για το ζήτημα της συμφωνίας Πρεσπών να αποφασίσει ο ελληνικός λαός πριν έρθει στη Βουλή.

Και ο κ. Καμμένος κρύφτηκε πίσω από κυβέρνηση που έδωσε το στύλο να υπογράψουν Τσίπρας και Κοτζιάς την συμφωνία των Πρεσπών» επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης».

Από τα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξέφυγε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τα δύο κυβερνητικά σενάρια για τις συντάξεις.

«Μια κυβέρνηση που έστειλε προσχέδιο του προϋπολογισμού με περικοπή των συντάξεων και σε άλλο πίνακα χωρίς τις περικοπές. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους.

Αν η κυβέρνηση δεν ήταν σε άτυπο μνημόνιο δε θα ήθελε συναίνεση από το εξωτερικό. Το θέατρο παραλόγου να σταματήσει», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στην οικονομία επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας στη βάση ενός άλλου μείγματος πολιτικής.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις στην τριετία και τον ΦΠΑ στην Εστίαση όπως κάναμε μονομερώς το 2014. Θα καταργήσουμε το φόρο κατανάλωσης στο κρασί.  Είμαστε το κόμμα που πιστεύει ότι η μείωση φορολογικών συντελεστών με φορολογική συμμόρφωση και παράλληλο μάζεμα του κρατικού μηχανισμού μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έκανε αναφορά και στο ζήτημα της ασφάλειας.

«Στα ζητήματα της ασφαλείας δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια. Η πολιτική της ασφάλειας δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή. Οι ιδεοληψίες μας έχουν πάει πίσω».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η επίσκεψή του στη Σάμο έχει έντονη πολιτική διάσταση.

«Είναι μονοεδρική η Σάμος και στόχος μας είναι να κερδίσουμε όλες τις μονοεδρικές. Η Σάμος είναι στο επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε» σημείωσε χαρακτηριστικά.