Κυρ. Μητσοτάκης: Ευκαιρία όχι απλά νίκης, αλλά και πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ευκαιρία όχι απλά νίκης, αλλά και πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση μετά και τα εφτά "δραματικά ερωτήματα" που απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας η ΝΔ προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να απαντήσει άμεσα σε αυτά και "όχι να συνεχίζει την ανεύθυνη συμπεριφορά". Μετά την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση "να μην εκτίθεται τόσο πολύ" γιατί "γελάει ο κόσμος", η ΝΔ επανήλθε υπογραμμίζοντας πως "οι Έλληνες καθόλου δεν γελάνε, αλλά ντρέπονται και κλαίνε με την τραγική κατάσταση της πατρίδας μας" και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι "ο κ. Τσίπρας και η παρέα του πρέπει να φύγουν".

Στην ανακοίνωσή της το απόγευμα η ΝΔ έκανε λόγο για "ερασιτεχνικούς χειρισμούς του Πρωθυπουργού και της παρέας του Μαξίμου", που, όπως υπογράμμισε, "θυμίζουν όλο και περισσότερο το ολέθριο για τη χώρα 2015, που ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls, στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, στην κατάρρευση της οικονομίας και τελικά στο 3ο επώδυνο Μνημόνιο". Και παρέθεσε εφτά δραματικά ερωτήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας να δοθούν άμεσα απαντήσεις:

- Δεν είναι ο ίδιος που, τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον Ε. Τσακαλώτο παρακαλούσαν το Δ.Ν.Τ. να συμμετέχει στο πρόγραμμα και μάλιστα για μια τριετία; Πότε είχε δίκιο; Τότε που θεωρούσε το ΔΝΤ σύμμαχο και τη συμμετοχή του αναγκαία στο πρόγραμμα ή τώρα;

- Γιατί προσποιείται πως δεν ήξερε τις πιεστικές αξιώσεις του Δ.Ν.Τ., εμφανίζεται δήθεν αιφνιδιασμένος και επιχειρεί να δραματοποιήσει την κατάσταση;

- Δεν αντιλαμβάνεται ότι η τεχνητή δραματοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα επικίνδυνα για τη χώρα;

- Τι πραγματικά σχεδιάζει και τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση ρήξης με το Ταμείο και αδιεξόδου στην αξιολόγηση;

- Η αλληλογραφία του με την κ. Λαγκάρντ και ιδιαίτερα η απάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Δ.Ν.Τ., μειώνει ή όχι τη διαπραγματευτική θέση της χώρας; Βλάπτει ή όχι την εικόνα της πατρίδας μας;

- Γιατί δεν έκλεισε την αξιολόγηση όταν έπρεπε και τώρα οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν με φοροκαταιγίδα και περικοπές συντάξεων το κόστος των καθυστερήσεων, που ξεπερνά τα 5,5 δις ευρώ;

- Γιατί τρεις ημέρες μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, δεν βεβαιώνει επίσημα ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υποκλοπή, ώστε να μη διασύρεται διεθνώς και να μη στοχοποιείται η χώρα.

Αντίδραση Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν την ανακοίνωση της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι "δεν περιμέναμε τα «7 ερωτήματα» της Νέας Δημοκρατίας για να αντιληφθούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «αυτοί που υπέγραψαν λευκά χαρτιά, οδηγώντας στην καταστροφή την οικονομία και την κοινωνία, αυτοί που πίεζαν την κυβέρνηση να δεχτεί καταστροφικούς για την Ελλάδα όρους στην τελευταία συμφωνία, αυτοί που ανέθεσαν την διαπραγμάτευση σε στελέχη σαν τον κ. Παπασταύρου, ας μην παριστάνουν σήμερα ότι αγωνιούν για το μέλλον του τόπου και του λαού μας».
«Ας μην εκτίθενται τόσο πολύ. Γελάει ο κόσμος», πρόσθεσαν

Απάντηση ΝΔ

«Να αφήσουν τα κακόγουστα αστεία με πολύ σοβαρά και ζωτικής σημασίας θέματα για το λαό και τη χώρα. Δεν τολμούν ούτε να ψελλίσουν, ούτε και έχουν οποιαδήποτε απάντηση στα ερωτήματά μας, που τα θέτουν και όλοι οι Έλληνες", απάντησε σε νεώτερη ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ και πρόσθεσε: "Οι Έλληνες, που καθόλου δεν γελάνε, αλλά αντίθετα ντρέπονται και κλαίνε με την τραγική κατάσταση της πατρίδας μας, των ιδίων και των οικογενειών τους. Για όλα αυτά υπόλογοι είναι μόνον αυτοί. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου. Πρέπει να φύγουν».

"Επικοινωνιακά παιχνίδια"

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Δευτέρα σε κομματική εκδήλωση έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις που "καρκινοβατούν και γίνονται, για άλλη μια φορά, αντικείμενο επικοινωνιακών παιχνιδιών, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε", ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην κοινωνία "δραματική".

"Ευκαιρία πολιτικής κυριαρχίας"

Κατά την ομιλία του πάντως στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δράσης «Συμμετέχω στη Ν.Δ.» ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για "μεγάλη πολιτική ευκαιρία" της ΝΔ να δημιουργήσει συνθήκες "όχι απλά μιας διαφαινόμενης πολιτικής νίκης, αλλά και μιας πολιτικής κυριαρχίας".

"Έχουμε απέναντί μας ένα κόμμα, το οποίο είναι απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών και έναν πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα, αν όχι από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, αλλά σίγουρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Οι πολίτες, εκ των πραγμάτων, είναι καχύποπτοι απέναντι και στα παραδοσιακά κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να αρθρώσει έναν πειστικό πολιτικό λόγο και να πείσει τους πολίτες ότι μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει τη διέξοδο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ. ,

«Είμαστε σε μια καλή πολιτική συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε μια πολύ προβληματική συγκυρία για τον τόπο", πρόσθεσε, επικαλούμενος και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν "ότι έχουμε καταφέρει μια σημαντική διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μονίμως θα διευρύνεται".

"Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς απαντούμε με ευθύνη, αλλά και με μαζική συμμετοχή», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΝΔ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προσέλευση μελών του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής. Η δράση ''συμμετέχω'', που παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή γραμματέα Λ. Αυγενάκη συνιστά ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του ανοίγματος στην κοινωνία για το οποίο ο Πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε: "Σε μια εποχή μεγάλης ασφυξίας και μιας Κυβέρνησης η οποία περιορίζεται σε μια κλειστή παρέα, εμείς ανοίγουμε τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες και όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν τη δημιουργική προσπάθεια. Αυτό είναι και το νόημα της πρωτοβουλίας μας».