Κυρ. Μητσοτάκης: Εμβληματική μεταρρύθμιση η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση

Κυρ. Μητσοτάκης: Εμβληματική μεταρρύθμιση η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με κύριο θέμα της ατζέντας την πρότασή του για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιείται η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύουν πολλά στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτηρίζουν ως μια από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει στη χώρα από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Η μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης πρότασης μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή, αν σκεφτούμε ότι εφόσον υλοποιηθεί τότε θα είναι η πρώτη φορά που οι δήμαρχοι θα λογοδοτούν απευθείας στους δημότες τους για τα χρήματα που θα λαμβάνουν από αυτούς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να δημιουργήσει μία «νέα σχέση εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται στην αρχή ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα από όσα κάνετε σήμερα και πως το αποκεντρωμένο κράτος κάνει περισσότερα από το συγκεντρωτικό», περιέγραψε την πρότασή του.

«Στη ΔΕΘ είχα την χαρά να εξαγγείλω μία τομή που κάνει πράξη ένα χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, να μπορεί να καθορίζει τα του οίκου της. Το 2021, 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, να μπορούμε να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση του ΦΑΠ, αυτό που σήμερα λέμε ΕΝΦΙΑ. Να τους διαθέτει στους πολίτες. Μια τέτοια πρωτοβουλία ενδυναμώνει την λογοδοσία και τη διαφάνεια. Ο πολίτης θα αντιλαμβάνεται πιο εύκολα που πηγαίνουν τα χρήματα του, ενώ με αυτό τον τρόπο θα βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα απάντησε εμμέσως και σε όσους ασκούν κριτική περί αντισυνταγματικότητας της πρότασής του αλλά σε όσους εγείρουν αμφιβολίες για τους πιο φτωχούς δήμους.

«Με την πρότασή μας θα ενδυναμώνουμε τη δημοσιονομική αλληλεγγύη μεταξύ των δήμων, μια και θα δίνεται η δυνατότητα στους πιο φτωχούς δήμους να μην έχουν κάποιο κενό. Η συνταγματική επιταγή του άρθρου 102 επιτάσσει την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας και η μεταρρύθμισή μας κάνει πράξη το συγκεκριμένο άρθρο Είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση και χρειαζόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση αρωγό και δε θα γίνει ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε, στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για εργαλειοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Σκοπός μας δεν είναι να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που είδαμε και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων ήταν απέναντι», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.