«Δεν μπορεί η Ευρώπη να επαφίεται στην Ελλάδα για το προσφυγικό»

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να επαφίεται στην Ελλάδα για το προσφυγικό»

Στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών που φέρει το προσφυγικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. 

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το σημείο 8 στο κείμενο των συμπερασμάτων προστέθηκε μετά από ελληνική απαίτηση και αναφέρεται ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις για το μεταναστευτικό.  Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «υπήρξε αναγνώριση του γεγονότος ότι μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει».

Ακόμη, έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου Β στην περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με αύξηση ροών.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ομόφωνα καταδίκασαν την παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια πυκνή ατζέντα που τέθηκε στη Σύνοδο, στην οποία μάλιστα παρευρέθηκε πρώτη φορά ως πρωθυπουργός της χώρας και αναφέρθηκε σε τρία βασικά ζητήματα: Τη συμφωνία για το Brexit, τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το ζήτημα της Τουρκίας και της επέμβασης στη Συρία.

Λανθασμένη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι. Ακόμη, αναφέρθηκε στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία σημειώνοντας πως με η ΕΕ τοποθετήθηκε με αυστηρότητα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι πρόκειται για μια προβληματική επέμβαση. Τόνισε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Πολύ θετικό χαρακτήρισε γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε όπως είπε ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες, σημείωσε.

Δείτε live: